Квашеною капустою по авітамінозу
Саме час радіти морозу й сонечку, а вас долають слабкість,
апатія, робити нічого не хочеться, постійно хилить на сон? Назва вашої хвороби –
авітаміноз, нестача в організмі вітамінів і передусім вітаміну С.
Цей вітамін повинен надходити в організм щодня,
позаяк витрачається він безперервно і не здатний відкладатися про запас.
До основних джерел вітаміну С належать фрукти,
овочі, ягоди, тобто продукти рослинного походження. Дуже багато його в
солодкому червоному та зеленому перці, апельсинах, лимонах.
Ті, для кого ці продукти дорогі, можуть замінити
їх більш доступними за ціною – картоплею, капустою, журавлиною, шипшиною,
кропом, петрушкою, а також власними заготовками – чорною і червоною смородиною,
малиною, полуницею, їх можна вживати як сирими, так і готувати з них салати,
запіканки, морси, вітамінні чаї.
• Однак врахуйте, що вітамін С вимагає дуже
дбайливого ставлення. Він майже не переносить як високої, так і низької температури.
Тому дуже важливо продукти, які містять вітамін С, правильно обробляти й
зберігати. Встановлено, що навіть при такому щадному способі кулінарної
обробки, як звичайне варіння, продукти втрачають понад 50% вітаміну С, а при
приготуванні овочевих пюре, запіканок і котлет – до 90%.
• Не любить вітамін С і тривалого зберігання.
Наприклад, у капусняку зі свіжої капусти через 3 години після приготування
залишається тільки 30% вітаміну С, через 6 годин – 10%, а повторне нагрівання
"з'їдає" в капусті всю аскорбінку. Швидко руйнується
вітамін С і при варінні з відкритою кришкою.
• У 100 г молодої картоплі міститься 20 мг
вітаміну С, а через 6 місяців зберігання його залишається менше рівно у два
рази. Від 16% до 22% вітаміну С втрачається після очищення картоплі, тому
корисніша картопля в кожушку. Варити картоплю ліпше в гарячій воді. Тоді вітамін
С майже повністю зберігається, тоді як при зануренні картоплі в холодну воду
втрати становлять 25 – 35%.
• Прискорює втрати вітаміну С зберігання овочів і
фруктів в теплі і на світлі, а також у воді після оббирання. У харчовій зелені
через добу зберігання залишається від 40 до 60% початкової кількості
аскорбінової кислоти. Краще зберігається вітамін С в цитрусових плодах. Так,
лимони та апельсини за 10 місяців зберігання втрачають його не так уже й
багато: від 10 до 30%.
• Багата на вітамін С квашена капуста, її заготовляють на зиму майже в кожній
і сільській, і міській сім'ї. Та щоб цей простий продукт не втрачав своєї
корисності, треба знати правила його зберігання. Капуста має бути добре
утрамбована і покрита розсолом, а зверху на кришку або дерев'яний круг треба
покласти тягарець.
Якщо зберігати квашену капусту правильно, навіть
до початку весни в ній зберігається до 80% початкового вмісту вітаміну С.
Подавати капусту на стіл слід безпосередньо перед їдою, бо, вибрана з розсолу,
вона швидко втрачає вітамін С: через 3 години –
близько 40%, через 12 годин – половину, а через добу – до 70%.
• Заморожування теж
знижує вміст у квашеній капусті вітаміну
С
на 20 –
40%,
тому зберігати її цілу зиму на балконі не рекомендують. Квашену капусту не
можна багаторазово заморожувати і розморожувати: її цілющі властивості при
цьому теж знижуються. Якщо ви варите борщ із замороженої
квашеної капусти, кладіть її одразу в бульйон.
• Нині всі аптеки буквально завалені всілякими
вітамінами і вітамінними комплексами. Розмаїття цих препаратів, як і їх ціна,
просто вражають. Але жоден з цих засобів не замінить натуральних продуктів.
Поповнити дефіцит вітаміну С таблетками – це видається найлегшим шляхом. Та
не покладайтеся на них. Краще купіть свіжих фруктів та овочів – і дешевше, і
корисніше.
• Господиням саме час звернути увагу на правильний
добір продуктів. Не годуйте сім'ю тільки м'ясними стравами, хоч би якими
смачними вони були. І не напихайте дітей бананами, навіть якщо вони їм дуже
люблять. Подбайте про те, щоб усі члени вашої родини не тільки тамували голод
їжею, яку ви приготували, а й з нею поповнювали організм потрібними йому
вітамінами.
• Чудове джерело вітаміну С – шипшина. Візьміть 1
ст. ложку сушених плодів шипшини на 200 мл окропу, настоюйте в термосі 10 –12
годин і пийте протягом дня. У цій порції міститься добова доза потрібного
організму вітаміну С.
При підготовці статті був використаний матеріал з
газети «Факт».
Завідуюча бібліотекою-філією №13 Г. Недвецька
Немає коментарів:
Дописати коментар