Чи корисно дотримуватись посту і як це робити правильно.
15 березня розпочнеться Великодній піст. Чимало вірних його дотримуються в очікуванні свята Христового Воскресіння. Тож як постити правильно, щоб не зашкодити собі а навпаки, покращити стан організму. Адже недаремно преподобний Ісаак Сирін закликав «Остерігайтеся, щоб під час посту не стало знеможеним тіло і щоб кожний із вас не впав у смуток і душа не стала збентеженою».
Отож, на думку фахівців, великою перевагою є те, що під час посту люди відмовляються від вживання ковбас, сардельок і копченостей – це зменшує ризик виникнення деяких видів раку, а також гіпертензії та порушення обміну жирів. Натомість овочів та фруктів радять вживати якомога більше. Відтак отримаєте вітаміни, мікроелементи, клітковину – і матимете здоровий кишківник, судини, мозок, шкіру й зміцните імунітет.
Урізноманітнюйте меню. Піст – це не лише вінегрет. Це також пастернак, селера, кольрабі, ріпа, редиска, чорнослив, порей, гострий перець, петрушка, черемша, часник, яблука, журавлина, обліпиха, зелений горошок, томатна паста, кукурудза і гриби.
Не варто відмовлятись і від бобових. Адже саме бобові – джерело повноцінного білка, тобто незамінних амінокислот, а ще вони багаті на вітаміни групи В та мікроелементи: калій, фосфор, залізо, цинк і марганець. їх можна додавати в супи та в салати, робити з них паштети.
Сочевиця, горох, нут, квасоля та боби – це ще й повільні вуглеводи. Тобто вони стрімко не підвищують рівень цукру в крові. Якщо після вживання квасолі та бобів почуваєтеся погано, відчуваєте здуття, то спробуйте тушкований зелений горошок, нут та сочевицю, відварюйте їх з додаванням соди.
А ще, на думку фахівців МОЗу, піст – це привід згадати про гриби. До речі, нещодавнє дослідження показало, що дві порції грибів на тиждень можуть знизити ризик деменції у старшому віці.
І не варто зовсім відмовлятись від жирів.
Поліненасичені жирні кислоти потрібні імунній системі і мозку. Відсутність холестерину в раціоні збільшує ризик депресії та порушення утворення статевих гормонів.
То що робити? Їсти горіхи, льон, гарбузове та соняшникове насіння піст не забороняє. В них є вітамін Е та поліненасичені жирні кислоти. їх слід їсти справді багато.
Схуднення під час посту дещо звільнить запаси вітаміну Д – жирової тканини, тож дотримуйтесь посту, але не зловживайте вуглеводами.
Поєднуйте горіхи і моркву чи курагу – так організм засвоюватиме жиророзчинний провітамін А.
Яйця зможуть замінити соєві продукти, гарбузове та соняшникове насіння, кукурудза та шпинат.
Навіть у Великий піст є декілька днів, коли можна їсти рибу. Багато хто, на жаль, з різних причин риби не їсть і без посту. А дарма: регулярне споживання жирної морської риби (оселедця, скумбрії) забезпечує мозок, серце, судини та імунну систему омега-3 поліненасиченими жирними кислотами. Достатньо з'їсти одну велику запечену скумбрію на тиждень, щоб покрити потребу в жирах.
Але якщо ви вирішили не вживати рибу, то щодня їжте лляне та гарбузове насіння, волоські горіхи, морську капусту та тахіні (кунжутну пасту). Це певною мірою компенсує нестачу омега-3 поліненасичених жирних кислот.
І краще вживати каші, а не макарони. У кашах – гречаній, перловій, пшеничній, пшоняній, вівсяній, кукурудзяній – окрім вуглеводів, є клітковина, мікроелементи, вітаміни групи В та білок. Кожна із цих круп має свою суперсилу. До того ж каші добре поєднуються з насінням гарбуза та льону і грибами.
При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Найкращі жіночі історії».
Завідуюча бібліотекою-філією №13 Г. Недвецька
Немає коментарів:
Дописати коментар