Вересень на городі, в саду та квітнику
Коренеплоди краще викопувати вилами: так знижується ризик їх пошкодити. Бадилля здорових рослин закладають у компост. Таке, що містить ознаки хвороб та шкідників, – знищують. Усі роботи виконують за сухої теплої погоди. Наприкінці місяця можна готувати грядки під посадку озимого часнику. На момент посадки ґрунт вже встигне осісти. Адже якщо висадити у пухку землю, зубки можуть із часом надмірно заглибитись.
Гарбузи важливо зібрати вчасно, аби краще зберігались. У стиглих шкірочка стає грубою, при натисканні нігтем на кірку не залишається слідів, плодоніжка всихає. Її довжина при зрізуванні має бути не менше 4-6 см. Зібрані гарбузи перед закладанням на зберігання бажано залишити на грядках ще на 10-15 днів.
На початку місяця після просушування закладають у погріб викопану картоплю, її можна укласти на 2-3-сантиметрове «ложе» з хвої та ще й пересипати нею. Це запобігатиме розвитку гнилей та дозволить краще зберегти врожай. На початку місяця ще збирають пізні сорти картоплі. На помідорах продовжують видаляти пасинки, а також обрізують китиці, на яких вже не встигнуть сформуватись плоди. Верхівки кущів прищипують, це пришвидшить достигання. Від урожайних здорових кущів відбирають плоди на насіння. Триває підготовка погребів до закладання врожаю. У вересні сушать пряно-смакові рослини. На грядках, що звільнились, корисно висіяти сидерати.
Живцюють ягідники
Пізні сорти плодових збирати не поспішають. Знімальна зрілість у плодів насіннячкових культур настає, коли набувають властивого сорту кольору, легко відділяються від плодоніжки, припиняють ріст, насіння забарвлюється у коричневий колір.
Грона винограду відкривають для потрапляння сонячного світла. Листя, яке їх затінює, видаляють.
Настає сприятлива пора для живцювання ягідників. Живці нарізають із середньої частини однорічних пагонів. На них повинно бути не менше 6-7 бруньок. Висаджують під кутом 45 градусів, заглибивши на 20 см.
У вересні готують ями під посадку плодових дерев та кущів. У малиннику під корінь видаляють пагони, які відплодоносили, та такі, що мають ознаки хвороб і шкідників.
Можна підживити дерева. Так, під яблуні вносять приблизно 3-5 кг органічних добрив, 10-12 г калійних та 30-40 г суперфосфату на кв.м. Добрива рівномірно розподіляють по периметру крони та прикопують на глибину 5-20 см. Ягідники після збирання врожаю корисно підживити фосфорно-калійними добривами (30-40 г суперфосфату та 15-20 г сірчанокислого калію на кущ).
Заготовляють насіння квітів
У цей час зацвітають «королеви» осені – хризантеми. Аби крупноквіткові хризантеми краще цвіли та були більшими, видаляють пазушні пагони. Висаджують багаторічники та дворічники. Вирізають кореневу порость у щеплених троянд та бузку.
Триває боротьба зі шкідниками та хворобами. Квітучі гладіолуси можна підживити суперфосфатом та сульфатом калію (відповідно ЗО та 20 г на 10 л води).
Найкращі цибулини квітів відбирають для зимової вигонки. Їх висаджують у квіткові горщики та ставлять у підвалі. Обрізати багаторічники, що втратили декоративність (іриси, півонії та інші) не поспішають. Адже через листя до коренів надходять поживні речовини, завдяки чому кущі краще цвістимуть наступного року.
При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Порадниця».
Завідуюча бібліотекою-філією №13 Г. Недвецька
Немає коментарів:
Дописати коментар