Весь
час маєте проблеми з розсадою?
Купуєте чужу – можуть підсунути погану, а своя не завжди виходить якісно.
Як же виростити гарну помідорну розсаду?
Досвідчені городники знають: щоб улітку томати вродили добре,розсаду для
них треба висівати вже тепер – у другій половині зими.
Підписуємо, щоб не переплутати сортів, і складаємо ще в пакетики, бо
насінини можуть відклеїтись і перемішатись. Насіння томатів зберігає схожість
4 – 6 років.
ЗАГАРТОВУВАННЯ
На ніч кладу насіння у мішечках в холодильник (температура має бути +1–2 градуси), прикриваю шматиною,
змоченою у стимуляторі. На день виймаю і тримаю у кімнаті. І так загартовую 3–10 днів. Чому такий широкий діапазон? Орієнтуємося на місячний календар, тому чекаємо саме
того дня.
ПІДГОТУВАННЯ
ЗЕМЛІ
За п'ять днів до висівання готую суміш: рівні частини землі й торфу, а
також додаю пісок. Його обсяг залежить від складу землі. Якщо вона глиняна, то
піску даємо більше. У миску висипаємо суміш, додаю 1 ст. л. нітроамофоски, на кінчику ножа мікродобрив
(продаються у пакетиках за 1,5 грн.), попіл і дуже добре вимішуємо
руками. Землю накриваємо поліетиленовою плівкою і тримаємо п'ять днів при
кімнатній температурі.
ВИСІВАННЯ
Насипаємо земляну суміш у скриньки, забиваємо цвяшки і натягуємо нитки для
рядочків. Робимо ямки та поливаємо рожевою марганцівкою. Сіємо насіння. Між
рядками відстань 4–5 см, у рядку між насінинами – І см. А над насінинами
зверху має бути 1,5 – 2 см
землі. Накриваємо поліетиленовою плівкою і ставимо скриньки під батарею. На 3-й день дивимось, чи зійшли. Якщо зійшло 40% насіння,
то знімаємо плівку й виставляємо на підвіконня, де сходи зразу зеленіють.
Після сходів знижуємо температуру вночі до 6 – 8 градусів, удень – до 12 – 15, щоб розсада не витягувалась. Потім підвищуємо температуру до 20 градусів
і робимо до освітлення зранку та ввечері: ставимо дзеркало біля вікна, щоб
було більше світла, або вмикаємо лампи денного світла.
Є дуже багато теорій вирощування помідорів.
ПІДГОТУВАННЯ
НАСІННЯ
Насіння беремо своє. Звичайно, часом треба його поміняти чи оновити, але
переважно орієнтуємося на власне. Для насіння, вибираємо спершу найбільший кущ
і залишаю на ньому гарний помідор з 1 -ї або 2-ї китиці. Решту плодів із
китиці обриваємо. Помідор зриваємо червоним або і бурим і кладемо на підвіконня
на
14 – 15 днів. Не довше, бо якщо перетримати, то насіння починає
проростати. Насіння беремо з верхньої частини плоду, де плодоніжка. Виймаємо, кладемо
на тарілочку і тримаємо 2 – 3 дні.
Потім промиваємо на ситечку під проточною водою, викладаємо на папір і
залишаємо сохнути на підвіконні. Тільки майте на увазі: якщо у вашому дачному
будиночку є миші, то вони можуть погризти насіння.
ПРОГРІВАННЯ
ІЗ ЗАМОЧУВАННЯМ
Насіння спершу треба калібрувати розчином солі. Те, що спливе, викинути. Це
називається "будити насіння".
Робимо це в день плоду. Беремо довгий дротик і до нього підв'язую марлеві мішечки,
у які кладемо насіння, у кожен мішечок – інший сорт. У термос наливаємо талу
воду температурою 48 – 50 градусів (або можна взяти з приладу на намагнічування)
і кладемо туди насіння в мішечках. Закриваємо термос і залишаємо на дві години.
Це дуже зручно робити в мішечках: сорти не переплутаються, і можна використати
одну посудину, а не кілька для кожного сорту.
ЗНЕЗАРАЖУВАННЯ
Мішечки з насінням опускаємо в темний розчин марганцівки на 15 – 20 хвилин.
І потім обов'язково промиваємо чистою холодною водою, що заразом гартує
насіння.
СТИМУЛЯЦІЯ
Промите насіння замочуємо в розчині гумісолу або імуноцитофіту. Або беремо
1 ст. л. попелу на І л води. Добу настоюємо і в цьому розчині тримаємо 6-12
годин.
При підготовці статті був використаний матеріал з
газети «Факт».
Завідуюча бібліотекою-філією №13 Г. Недвецька
Немає коментарів:
Дописати коментар