ЩО ІСТИ, АБИ НЕ ХВОРІТИ?
Яку роль відіграють вітаміни у нашому житті? Чи
правда, що вітаміни володіють безліччю корисних властивостей для
покращення здоров'я?
ВІТАМІН
С
Сьогодні складно сказати, звідки пішов міф про
цитруси як рекордсмени за вмістом вітаміну С. Насправді чемпіоном за його
кількістю є ягоди шипшини. У 100 г
сушених плодів аж 1200 мг корисної аскорбінки. Серед інших продуктів з високим
вмістом вітаміну С ще такі: чорна смородина, журавлина, чорниця, яблука і т.
д.
ВІТАМІН
D
Виробляється в нашому організмі під впливом сонця.
Проте в холодну пору року сонячна активність низька, тому його запаси варто
поповнювати, готуючи яєчню, бутерброди з вершковим маслом і сиром, балуючи
себе натуральною червоною ікрою, п'ючи незбиране молоко і йогурт, а також не
забувати про перевірений засіб - риб'ячий жир. Сонячний
вітамін не тільки має велике значення для підтримки імунної системи та
профілактики сезонної депресії, але і сприяє засвоєнню кальцію і фосфору в
організмі.
ВІТАМІН
А
Корисний антиоксидант, який гарантує гострий зір і
гарний стан шкіри та волосся. Він благотворно діє на імунну систему, сприяючи
якнайшвидшому відновленню після затяжної хвороби. Багато вітаміну А в моркві,
шпинаті, солодкій картоплі, гарбузі, хурмі, яєчних жовтках і соняшниковій
олії.
ВІТАМІН
Е
Його нестача помітно позначається на роботі мозку
та швидкості реакції, а ось достатня кількість – навпаки, збільшує
працездатність, поліпшує кровообіг і підвищує захисні функції організму.
Міститься вітамін Е в насінні соняшнику, арахісі й мигдалі, авокадо, шпинаті,
оливковій олії.
ВІТАМІН
В
Це цілий комплекс вітамінів, які відіграють
важливу роль у клітинному метаболізмі. Вони необхідні для підтримки психічного
здоров'я та фізичної витривалості людини. Найчастіше фахівці кажуть про
дефіцит вітаміну В12. Різні вітаміни групи В можна знайти в м'ясі (свинині,
яловичині, баранині), квасолі, капусті, картоплі, моркві, горіхах, яєчних
жовтках, висівках, темно-зелених листових овочах.
ВІТАМІН
К
Вітамін К відіграє ключову роль у процесі згортання
крові, знижує втрати кісткової тканини та запобігає переломам кісток. Дорослій
людині потрібно вітаміну К близько 0,001 мг на добу на кожен кілограм її ваги.
Фахівці називають його «кращою страховкою» для зимових занять спортом. Він є у
всіх зелених рослинах: що більше хлорофілу, то більше вітаміну К. Зелені
листові овочі, зелені помідори, всі види капусти (особливо броколі) містять
найбільше вітаміну К. Також багато його в соєвій та оливковій олії, волоських
горіхах, молоці, риб'ячому жирі, яйцях і свинячій печінці.
При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Батьки і діти»
Завідуюча бібліотекою-філією №13 Г. Недвецька
Завідуюча бібліотекою-філією №13 Г. Недвецька
Немає коментарів:
Дописати коментар