Мандарини
не тільки гарні, смачні, ароматні, але ще й дуже корисні.
В одному мандарині – 26 мг кальцію й 12 мг фосфору, що зміцнюють кістки і
зуби, а також 8 мг магнію, що знімає нервову напругу. Учені встановили, що цей
фрукт на 9% знижує ризик розвитку рака печінки, вірусного гепатиту, діабету, а
також серйозних патологій кровоносної системи.
Маленьке жовтогаряче сонце піднімає настрій і своїм виглядом, і цвітом, і
ароматом -веселим, теплим, солодким. А цілющі властивості ефірної олії
мандарина неймовірно великі. Олія має антисептичну тонізуючу дію, заспокоює і
зм'якшує дратівливість, виявляє легку снодійну дію. Крім цього, вона знижує
кров'яний тиск при гіпертонії, оптимізує циркуляцію крові в тканинах, сприяє
повноцінному травленню, перешкоджає накопиченню зайвої ваги, підвищує
опірність і захисні властивості організму, усуває процеси бродіння та гниття в
кишечнику. При вдиханні аромату відновлюються енергетичні резерви організму,
слабість і утому як рукою знімає, поліпшуються обмін речовин і травлення.
У мандаринах не буває нітратів, зате вони наповнені вітамінами С, 0 і
вітаміном К, відповідальним за еластичність кровоносних судин. Мандарини
поліпшують обмін речовин, виводять зайву рідину, змушують згоряти жир, при
цьому самі є низькокалорійними продуктами: в 100 г м'якоті в середньому
міститься 42 ккал – не більше чим в огірку!
3-4 мандарини на день стануть бар'єром від застуди і грипу. Вони багаті
біофлавоноїдами, що сприяють засвоєнню аскорбінової кислоти.
3-5 мандаринів на день – відмінна профілактика кишкових інфекцій, харчових
отруєнь і нетравлення шлунка. При захворюваннях шлунково-кишкового тракту, що
супроводжуються поносами, дуже корисні свіжі мандарини і сік. 10-20 крапель
гіркої настоянки з мандаринової шкірки за 15-30 хвилин до їжі підвищують
апетит і поліпшують травлення.
Настої та відвари із сухої шкірки на воді (1:10) виявляють відхаркувальну
дію при бронхітах і трахеїтах. Для очищення легенів від слизу рекомендується
щоранку випивати по склянці мандаринового соку. Сік мандарина добре вгамовує
спрагу при високій температурі.
З ст. л. сухих кірок мандаринів залийте 2 скл. окропу, настоюйте 2 години,
процідіть, додайте 2 ст. л. меду. Пийте теплим по півсклянки 4 рази на день
при застуді, бронхіті.
100 г кірок мандарина і 20 г кореня солодцю ретельно подрібніть, залийте 2
скл. води, ЗО хвилин кип'ятіть на повільному вогні, процідіть, поділіть рідину
на 2 частини і випивайте вранці і ввечері. Відвар має протизапальну дію, допомагає,
зокрема, при маститі.
Відвар зі шкірки мандаринів сприяє зниженню рівня цукру в крові. Шкірку 3
плодів кип'ятять 10 хвилин в 1 л води. Відвар потрібно тримати в холодильнику
непроцідженим і приймати щодня. Свіжий сік убиває деякі грибки – слід
багаторазово втирати в уражені ділянки сік із часточки або шкірки.
ЖОВТОГАРЯЧА
КРАСА
У косметиці використовують сік, м'якоть і шкірку плодів мандарина для
готування препаратів для сухої, рідше – для
нормальної і жирної шкіри.
Лосьон для
жирної шкіри. Мандарин разом зі шкіркою натирають на тертці, додають 1/2 скл.
горілки, настоюють у темному місці 1 тиждень, проціджують. При нормальній
шкірі до цього лосьону додають 2-3 ст. л. кип'яченої води й 1 ч. л. гліцерину.
Сік для будь-якої шкіри. Вату змочують у соку, віджатому з очищеного від
шкірки мандарина, і протирають шкіру обличчя або змочують у соку мандарина
серветку з декількох шарів марлі і накладають її на обличчя та шию на 15-20
хвилин. Потім шкіру протирають вологим, а потім сухим ватяним тампоном. Курс
лікування 15-20 масок, по 2-3 на тиждень.
Цитрусова вода, що омолоджує, для будь-якої шкіри. Стягує пори. Для
готування шкірку мандарина заливають у порцеляновому посуді холодною кип'яченою
водою, у воді шкірку розрізають на дрібні шматочки, настоюють 1 добу,
проціджують. Обличчя цим настоєм протирають або обполіскують зранку і ввечері.
Маска для сухої і нормальної шкіри. 2-3 рази на тиждень накладають на обличчя на 15-20 хвилин кашку з м'якоті плодів. Курс лікування 20 процедур. Кашку бажано
змішати з медом, свіжою сметаною або з 1 яєчним жовтком.
Освіжаюча маска з кірок. Кірки мандаринів, попередньо добре підсушені,
подрібніть у блендері. Потім 1 ч. л. мандаринового порошку
змішайте з 1 ч. л. яєчного жовтка й 1 ч. л. сметани. Маску нанесіть на обличчя та шию на 20 хвилин. Потім змийте теплою водою.
Живильна маска для волосся. Сік 2 мандаринів, 10 крапель олії меліси, 1 ст. л.
гірчиці. Усі компоненти змішайте й нанесіть на жирне волосся по всій довжині.
Через 20 хвилин вимийте голову шампунем. Вітамін С і аскорбінова кислота, що містяться в мандаринах,
живлять і воложать волосся. Масло меліси та гірчиця нормалізують секрецію
сальних залоз, допомагають усунути лупу. Гірчиця є природним антисептиком,
усмоктує жир зі шкіри голови.
Завідуюча бібліотекою-філією №13 Г. Недвецька
Немає коментарів:
Дописати коментар