Як
відіпрати рушники
Кожна господиня знає, що рушники
для кухні не лише швидко брудняться, а чимало плям з них взагалі не відпираються
при звичайному пранні. Кілька корисних секретів, як відіпрати рушники, щоб позбутися
всіх складних плям.
Кухонні рушники найлегше прати в
пральній машині. Для білих рушників прання влаштовують при температурі 95°С, а
для кольорових – максимум при 60°С. На жаль, навіть прання при високих
температурах не дає гарантії, що відперуться всі плями.
Відіпрати навіть найстійкіші
плями можна за допомогою солі. Розчиніть у 5 літрах холодної води 5 столових
ложок солі. Замочіть у солі рушники на годину, потім виперіть їх у пральній
машині з додаванням порошку. За допомогою цього способу ви позбудетеся від плям
кави і томатного соусу.
Справитися з плямами жиру
допоможе дуже простий метод. Намочіть рушники і сильно натріть їх
господарським милом. Потім складіть рушники в поліетиленовий мішок і
зав'яжіть. Залиште так на ніч, після чого виперіть і добре прополощіть. Цей
спосіб прання підходить і для кольорових рушників.
Жирних плям можна позбутися і за
допомогою засобу для миття посуду. Нанесіть трохи засобу на плями жиру і залиште
рушники замоченими на добу. Потім виперіть рушники у пральній машині з
додаванням звичайного порошку. Тільки перед пранням обов'язково прополоскати
рушники – засоби для посуду дуже піняться.
Позбутися жирних та інших плям з білих рушників можна,
замочивши їх у гарячій воді. Налийте повне відро окропу і розчиніть в ньому
по 2 столові ложки сухого
відбілювача, соняшникової олії і неповну склянку порошку для прання. Бажано,
щоб порошок не дуже пінився, тому можна використовувати засіб для машинного
прання. Замочіть у цьому розчині сухі рушники і накрийте кришкою. Залиште до
повного охолодження води, після чого добре прополощіть. Білі рушники будуть як
нові. Олія розм'якшує забруднення. Якщо замочувати без олії, то ефекту від
такого прання не буде.
При підготовці статті був використаний матеріал з
газети «Добрий господар» №22
Завідуюча бібліотекою-філією №13 Г. Недвецька
Немає коментарів:
Дописати коментар