БЕРЕЗОВИЙ СІК – І СМАЧНО, І КОРИСНО!
У березовім гаю нині людно. То тут, то там когось
видно: одні роблять отвори у стовбурах білокорих красунь-берізок, а інші вже
зливають свіжий сік у пластикові каністри.
Саме зараз
час заготовляти сльози берізки, як ще називають березовий сік. Його найкраще
пити відразу біля дерева, бо з часом він втрачає свої чудодійні лікувальні
властивості. Так-так, це не лише смаколик, але і знаний у народі лікарський
засіб, здатен підвищити імунітет та допомогти при лікуванні різноманітних
захворювань. Свіжим березовим соком лікують хворі суглоби.
Також свіжий сік господарі обов'язково вносять до
раціону домашніх тварин. Це сприяє апетиту, а отже, активнішому росту тварин.
З березового соку традиційно готують різні
смаколики. Дуже популярним є квас із соку. Для його приготування слід
підсмажити в духовці декілька шматочків житнього хліба і покласти їх у
дерев'яну бочку. Туди ж налити соку. А через дві доби додати малесеньких
шматочків дубової кори і вишневих гілочок, які додадуть квасу неймовірно
тонкого и гарного аромату. Закрити бочку і настоювати протягом
двох тижнів.
Також можна законсервувати сік на зиму. Для цього
його слід закип'ятити і влити у трилітрову банку. Додати 250 грамів
цукру і один порізаний на скибочки лимон. А тоді закрити металевою кришкою.
Однак, заготовляючи сік, потрібно передусім подумати ще й про берізку. Дерево
повинне мати у діаметрі не менше
50
сантиметрів, і отвір для забору соку має бути на висоті одного метра від
землі. Зробивши невеличкий отвір, вставляємо в нього ясенову лопаточку і точим
сік. А в кінці сокоруху кладемо туди шматочок вати і замащуємо розведеною з
водою глиною. Дбаючи про природу, ми дбаємо про майбутнє своїх дітей!
При підготовці статті був використаний матеріал з
газети «Батьки і діти».
Завідуюча бібліотекою-філією №13 Г. Недвецька
Немає коментарів:
Дописати коментар