Що можна і чого не можна класти у
великодній кошик
Наші предки найбільше уваги
приділяли стравам, які клали у кошик і несли у храм для освячення. Отож,
передусім у святковий кошик кладуть паску – великодню булку, яку традиційно
випікають у четвер або в суботу.
Здавна її прикрашають живими
квітами, горішками, сухофруктами тощо. Ще одним символом святкового кошика є
крашанки. Причому одне або два яйця традиційно очищують від шкаралупки і
розрізають на декілька шматків, які кладуть у великодній кошик. Також кладуть
шматочок печеного м'яса, кільце ковбаски. У деяких регіонах прийнято
освячувати шматочки кролика або тієї птиці, яка є в господарстві – приміром,
курятини, качатини тощо. Обов'язково беруть молочні продукти – шматок масла, а
також сирну запіканку чи сирну паску. Подекуди до великоднього кошика кладуть
хрін як символ міцності, а також зелень, сіль.
Щоправда, останнім часом у кошик
ставлять пляшки з алкоголем. Однак церква допускає лише наявність церковного
вина «Кагор». Категорично не можна освячувати кров'янку, смажену кров та інші
страви з неї. Також до великоднього кошика не можна класти гроші, цінні речі
тощо.
ГОСПОДИНІ НА ЗАМІТКУ
Готуючи яйця до фарбування, слід пам'ятати,
що...
• перед варінням яйця повинні
нагрітися до кімнатної температури;
• перед фарбуванням яйця слід
вимити з милом – фарба буде лягати рівніше;
• після фарбування яйця потрібно
змастити олією і натерти шматочком тканини – завдяки цьому вони гарно
блищатимуть.
При підготовці статті був використаний матеріал з
газети «Батьки і діти».
Завідуюча бібліотекою-філією №13 Г. Недвецька
Немає коментарів:
Дописати коментар