ЧОМУ НЕ МОЖНА «ВЧОРАШНІЙ» ЧАЙ?
Чай – один з найпопулярніших напоїв. При цьому йот часто п'ють неправильно.
Наприклад, лікарі не рекомендують використовувати вчорашню заварку.
Вечір з чашкою чаю, порція його з ранку – наше життя пов'язане з цим
напоєм. При цьому лікарі зазначають, що вживати треба лише свіжозаварений
напій. А ось від звички заварювати листя і використовувати настій кілька днів,
варто відмовитись.
Звичка пити заварений напередодні чай притаманна багатьом. Здавалося б,
що тут такого – міцний настій достатньо налити в невеликій кількості в кухоль і
розвести гарячою водою. І так повторювати можна і завтра. Насправді ж так
робити не варто. Правильна схема використання чаю – випили свіжозавареним.
Чай віддає свої корисні властивості лише в перші 10 хвилин. Якщо ж заварка
стоїть добу, то вона стає ґрунтом для розмноження патогенів і грибків. Особливо
небезпечний алкалоїд гуанін, що несприятливо впливає на нервову систему людини.
Крім цього, важливо правильно заварювати чай – від цього залежить, буде
від нього користь чи шкода. Загалом чай можна назвати незамінним напоєм в
системі правильного харчування.
ЯК ЗАВАРЮВАТИ?
Дрібниць у цьому питанні немає. Наприклад, вода. Для повного розкриття
букета чаю вона має бути не жорсткою. її можна пом'якшити, для чого достатньо
додати пучку цукру, солі й соди. Температура води має бути не більше 80 градусів
для зеленого, білого і жовтого чаїв. Настоювати не довше хвилини-двох. Червоний
і чорний чай вимагають 95 градусів для заварювання. А ось улуни і пуери можна
заливати окропом.
Такий напій позитивно впливає на стан мікрофлори кишечника, сприяє покращенню
обмінних процесів, нормалізує рівень глюкози. Також чай відрізняється деякими
сечогінними властивостями, тому здатний виводити надлишки рідини, знижуючи
ризик набряків. Крім того, чай знижує апетит, тому чашкою напою можна замінити
перекус.
Зелений чай допомагає покращити пам'ять і увагу, містить вітамін С, гарно
позначається на стані волосся і нігтів. Чорний – чудове рішення для підтримки
серця і судин. Червоний допомагає зміцнювати імунітет. Улун сприяє схудненню
і нормалізує метаболізм. Пуер підвищує працездатність і концентрацію уваги, а
також допомагає зміцнювати стінки судин, попереджає розвиток тромбів, розщеплює
жири і виводить токсини.
При підготовці статті був використаний матеріал з
газети «Сучасне життя».
Бібліотекар бібліотеки-філії №13 Г. Недвецька
Немає коментарів:
Дописати коментар