ЧИМ МОЖЕ БУТИ НЕБЕЗПЕЧНИЙ ГРЕЙПФРУТ?
Декілька десятиліть тому була популярна грейпфрутова
дієта, Голлівудські зірки заміняли гібридом апельсина і помело кілька прийомів
їжі на тиждень. Звичайно дієта допомагала худнути за рахунок зниження
калорійності раціону. Однак тоді ще не було відомо про деякі особливості
грейпфрута, які ми сьогодні знаємо. Тож чим може бути
небезпечний грейпфрут і кому треба його уникати.
Більше тридцяти років тому, приблизно тоді, коли
дієти на кшталт грейпфрутової були на піку популярності, фармаколог Девід
Бейлі проводив дослідження про вплив алкоголю на дію ліків від високого
артеріального тиску за назвою фелодипін.
Сподіваючись замаскувати характерний смак алкоголю
для добровольців, Бейлі змішав його з грейпфрутовим соком. На його здивування,
рівень фелодипіну в крові різко зріс в усіх, навіть в контрольній групі, яка
пила лише грейпфрутовий сік.
Продовжуючи експерименти, Бейлі дійшов висновку,
що винен саме сік. Певна речовина в грейпфруті порушувала здатність організму
розщеплювати фелодипін протягом декількох годин після його прийому і
викликала накопичення препарату в крові. Сік впливав саме на пероральні
препарати, що розщеплюються в тонкому кишечнику.
Зазвичай утилізатором розпаду речовин виступає
фермент CYP3A4. Він може розщеплювати цілий список потенційно
шкідливих хімічних речовин що містяться в їжі іа ліках. Але через сполуку, що
міститься в м'якоті й шкірці грейпфрута і споріднених йому цитрусових (помело і
севільські апельсини), цей фермент «ламається» і не може працювати як завжди.
Виявилося, що навіть половини грейпфрута може бути
достатньо, щоб процес всмоктування ліків помітно змінився. В поєднанні з
деякими препаратами для серця грейпфрут може викликати аритмії; з деякими
антидепресантами – нудоту, блювання і частішання пульсу. Грейпфрут
також може збільшувати рівень холестерину в крові при прийомі статинів
Цей фрукт впливає на всмоктування понад 85 ліків.
Зокрема це деякі антибіотики, протипухлинні препарати, блокатори кальцієвих
каналів, антидіабетичні, протигельмінтні та інші препарати.
То чи можна їсти грейпфрут? Фахівці поки не мають
єдиної думки щодо того, чи шкідливий грейпфрут. В інструкціях до певних ліків є
застереження щодо обережності його вживанням, проте загальних рекомендацій у
будь-якій країні про те, як бути з цим фруктом, не існує.
Для більшості любителів грейпфрута він таки корисний.
Вітаміну С в цьому фрукті більше, ніж у лимонах. Вживання м'якоті або соку фрукта
може трохи знизити рівень тригліцеридів і холестерину. Технічно це може
відігравати роль у втраті ваги. Невелика порція грейпфрута перед їжею допоможе
швидше відчути насичення. Однак, це вірно і для будь-якого іншого фрукта або
овочів.
Але якщо ви вирішили дотримуватися грейпфрутової
дієти і їсти їх регулярно, слід проконсультуватися з лікарем у випадку, якщо
постійно приймаєте якісь ліки. Якщо ви п'єте ліки час від часу, то розділяйте
їх на 7-12 годин з продуктами, що містять грейпфрут або його сік.
При підготовці статті був використаний матеріал з
газети «Сучасне життя».
Бібліотекар бібліотеки-філії №13 Г. Недвецька
Немає коментарів:
Дописати коментар