ШПИНАТ
НАСИЧУЄ ВІТАМІНАМИ І ВИВОДИТЬ ТОКСИНИ
Шпинат зберігає свою свіжість і
корисні властивості не дуже довго, тому вживати його в їжу рекомендується
відразу після збору – якщо, звичайно, є бажання, щоб користь від зелені була
максимальною.
Корисні властивості шпинату
обумовлені вмістом у ньому різних жирних кислот, цукрів, клітковини,
крохмалю, вітамінів Е, Н, К, А, С, РР, В, мінералів (фосфору, заліза, магнію,
кальцію, марганцю, міді та ін.). Завдяки цьому продукту в організм людини не
тільки надходять необхідні для життєдіяльності речовини у достатній кількості,
але і виводяться токсини. Цей овоч приводить у норму рівень гемоглобіну в
крові, стимулює обмін речовин.
Шпинат сприяє зміцненню стінок
кровоносних судин, є хорошим профілактичним засобом від анемії та пухлин.
Відмінно впливає на роботу травної системи, запобігає пошкодженню слизових,
сприяє схудненню.
Ефективний для профілактики очних
захворювань: знижує ризик розвитку дистрофії сітківки очей, зменшує їх стомлюваність, підвищує гостроту зору.
Однак шпинат може завдати і
шкоди. У ньому міститься велика кількість щавлевої кислоти, яка протипоказана
при хворобах нирок і сечовивідних шляхів. Також доведена шкода шпинату при
подагрі, ревматизмі, захворюваннях дванадцятипалої кишки та печінки.
За матеріалами видання «Батьки і діти»
Г.Недвецька, завідуюча бібліотекою-філією №13
Немає коментарів:
Дописати коментар