Хоч би картопля не зігнила
Сезон копання картоплі стартував. Цього року
господарі бідкаються, що чимало бульби гниє. Усе, кажуть люди, через рясні
дощі.
Що ж робити, аби якісний врожай добре зберігся?
Чому ж гниє картопля?
– Перша причина – це фітофтороз, розвитку якого
дуже посприяла погода – рясні зливові дощі та висока температура повітря. Це
спричинило й так звану задуху картоплі, яка також призводить до загнивання. Господарям
варто було подекуди розпушувати грунт у міжряддях і підгортати рослини, що
сприяло б кращому провітрюванню землі іі випаровуванню зайвої вологи.
Окрім того, часто люди вирощують бараболю на тому
самому місці. І це – велика помилка. Бо в грунті накопичується інфекція.
Тому слід дотримуватися сівозміни й дбати, щоб були кращі попередники: озимі
зернові, бобові, кукурудза. Тобто ті рослини, які не мають спільних із
картоплею хвороб...
До речі, уражені фітофторозом бульби картоплі в
жодному разі не можна закладати на зберігання. Навіть одна з них у насипі
може стати джерелом інфікування решти.
Слід дотримуватися деяких правил під час збору врожаю?
– Робити це варто в суху погоду.
Бульби, призначені для зимового зберігання, починають збирати, коли
картоплиння всихає, а на них утворюється щільний епідермальний шар.
Насіннєвий матеріал перед перевезенням у сховище
протягом 10 — 15 діб треба добре підсушити – до
слабкого позеленіння. Це зменшує ураження хворобами під час зберігання та
підвищує врожайність у майбутньому.
А для бульб, які призначені для споживання,
важливий так званий підготовчий період, впродовж якого відбувається зарубцювання
незначних механічних ушкоджень. У цей час картопля повинна підсушитись. Такий
період для різних сортів триває 7 — 14 днів.
Які ж вимоги до облаштування
підвалів, льохів?
За два тижні там слід провести дезінфекцію та
дератизацію. Стіни і стелю обробляють вапном, підлогу – зазвичай лугом. Для
мокрої дезінфекції використовують гашене вапно (для продукції продовольчого
призначення) з розрахунку 2 — 2,5 кг на 10 л води з додаванням мідного купоросу
– 200 г на 10 л води, хлорне вапно (для продукції насіннєвого призначення) з
розрахунку 400 г на 10 л води.
Також слід знати, що зберігання картоплі
обов'язково потребує відповідної температури (+2 – +5), відносної вологості
повітря (в межах 85 – 95%), а ще – облаштування вентиляції. Остання дає змогу
забезпечувати достатню кількість кисню для газообміну та підтримувати
температуру в насипі на належному рівні.
При підготовці статті був використаний матеріал з
газети «Експрес».
Завідуюча бібліотекою-філією №13 Г. Недвецька
Немає коментарів:
Дописати коментар