Вибираємо переносну сумку-«холодильник»
Ізотермічна сумка, «термічка», термо-бокс – все це
назви дуже зручної і необхідної в теплу пору року теплоізолюючої ємності чи
для зберігання продуктів. Що ж стосується народної назви, то такі сумки
частіше називають «холодильниками». Це не зовсім правильно, адже основним
елементом електро-пристрою є спеціальний охолоджувальний елемент, за допомогою
якого й підтримується низька температура. Що ж стосується термосумки, то в ній
такий пристрій відсутній, а стабільна внутрішня температура підтримується шляхом
використання спеціальних акумуляторів холоду. Приблизно через 24 години
температура всередині зрівнюється з температурою навколишнього середовища.
Більша сумка - довше охолоджуються продукти
Найдорожчими
є автомобільні сумки-«холодильники». Вони заряджаються від акумулятора й
можуть охолоджувати продукти найефективніше та найдовше – все
залежить від габаритів та додаткових функцій. До прикладу, є автохолодильники
на коліщатках, з декількома відсіками, зі спеціальними відділами для пляшок та
банок тощо. Що ж стосується звичайних ізотермічних сумок та боксів, то принцип
їх дії чимось схожий із будовою звичайного термосу – теплоізолюючий корпус, а
всередині колба з блискучим матеріалом. Сумка складається з товстих стінок,
всередині яких розташовується шар термоізолюючої піни. Тобто продукти
відокремлюються від навколишнього середовища шаром, який перешкоджає потраплянню
всередину тепла. Для збереження низької температури в «холодильники» кладуть
спеціальні акумулятори холоду – чим більше, тим краще. Їх кількість залежить
від розміру вашої сумки. До речі, чим більший у неї обсяг, тим повільніше змінюється
всередині температура. Не варто звертати увагу на сумки-«холодильники» з товщиною стінок менше
0,8 см. Вони зможуть зберегти холод не більше 2-3 годин, та й то при невисокій
температурі зовні.
Акумулятори холоду можна замінити
підручними засобами Внутрішній шар термічної сумки має бути
зроблений із фольгованого матеріалу. Ємності з простим пластиком або клейонкою
всередині зберігають холод набагато гірше, навіть за наявності акумуляторів
холоду. Останні можуть бути різними за розміром і обсягом, за формою і за вмістом.
Наповнювач буває у вигляді розчину або гелю. Гелеві акумулятори нагріваються
повільніше, але й коштують дорожче. Перед використанням їх потрібно витримати
в морозильній камері не менше 10-12 годин. Замінювати розчин всередині не потрібно
– акумулятори багаторазові. Проте винахідливі туристи навчилися самі виготовляти
термо-сумки, що значно заощаджує кошти. Можна замінити акумулятори холоду
підручними засобами. До прикладу, налити сольовий розчин у пластикові пляшки
або в пакети із застібками й заморозити їх. Певних пропорцій не має, все
робиться на око. Потім ці пляшки можна складати у сумку з продуктами. Навіть
при сильній спеці вершкове масло зберігається у твердому стані протягом
доби-півтори. Якщо ж ви купили недорогу термо-сумку, у якій фольгований шар
відсутній, його також можна зробити власноруч, використавши ізоляційний
матеріал із будівельного магазину.
При підготовці статті був використаний матеріал Ангеліни
Підлісної з газети «Ради-поРади» (Кросворди-сканворди)
Завідуюча бібліотекою-філією №13 Г. Недвецька
Немає коментарів:
Дописати коментар