ПРАВИЛА РАЦІОНАЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ
ДІТЕЙ УЛІТКУ
З настанням теплої пори року звичний життєвий
устрій змінюється, адже літо – це відпочинок, дача, море або річка, пляж і
сонце. Разом із цим змінюється інтенсивність обмінних процесів, трансформуються
смакові переваги.
Діти відмовляються від звичних страв, переходячи
на легше харчування, а батьки починають хвилюватись: чи вистачає їхній дитині
з'їденого та випитого? Особливо важливим постає питання харчування дітей
перших трьох років, адже їх система травлення ще дуже чутлива до різких змін.
Гастроентерологи стверджують, що настання літа – це вже
проблема. Причин цьому чимало, і одна з них та, що при високих температурах
холодильні установки не завжди справляються зі своїми завданнями. Але ж якість
і свіжість продуктів мають величезне значення в системі здорового харчування,
особливо дитячого. Усякий продукт повинен зберігатися тільки певний термін.
Наприклад, приготували салат – одразу
з'їли. Улітку не допускається зберігання салатів у холодильнику навіть протягом
декількох годин. Перш ніж придбати продукти в супермаркеті, обов'язково
перевірте термін придатності. Пам'ятайте, що молочні продукти повинні зберігатися
в холодильних установках, навіть йогурти зі строком один місяць. До речі,
найчастіші отруєння саме через продукти, куплені в магазинах.
Придбавши свіжі ягоди та овочі, їх потрібно
обов'язково ретельно помити. Причому мити слід не лише ті, які купили в
супермаркетах, але й ті, які виросли на власній ділянці. Нерідко через такі
овочі та ягоди відбувається зараження глистами та різноманітними паразитами.
Адже при поливі дуже часто використовують органічні добрива. Зрештою, і в
ґрунті можуть бути яйця глистів, цисти лямблій. Ті овочі, які росли в теплицях,
гельмінтологи радять якийсь час потримати у воді, ледве підкисленій оцтом, тому
що тепличні овочі та фрукти найчастіше піддаються обробленню органічними речовинами.
Варто подбати про те, аби діти пили свіже молоко,
ласували свіжим сиром, сметаною. Можна готувати сирні десерти: до перекрученого
через м'ясорубку сиру додати сметани, порізаних на шматочки сухофруктів або ж
ягід, трішечки меду – і смаколик готовий. Улітку слід звернути увагу на те,
щоб на кухні постійно були компоти та узвари. Адже через високі температури і
діти, й дорослі втрачають більше вологи.
Сьогодні навіть маленькі діти мають серйозні
порушення органів травлення. Правда, частіше це не серйозні захворювання, а
функціональні відхилення: порушення ферментативної активності органів або
моторної функції. Однак, якщо вчасно не усунути причини подібних відхилень,
може сформуватися органічна патологія.
При підготовці статті був використаний матеріал з
газети «Батьки і діти».
Завідуюча бібліотекою-філією №13 Г. Недвецька
Немає коментарів:
Дописати коментар