Секрети хороших врожаїв.
Під помідори – чай, під огірки –
попіл, а між капусту – чорнобривці.
Найкраще серед баштанних родить «Вогник».
За майже півстолітній досвід дачники переконалася:
найкращий сорт кавунів для нашого клімату – «Вогник». Аби зернятка
перетворилися на апетитну ягоду, насінини треба замочити на 20 хв. у ледь
рожевому розчині марганцівки й далі по 2 - 3 насінини «розселити» в одноразові
стаканчики завглибшки 5 см (усе це діло господиня проводить у березні-квітні).
Наприкінці квітня, коли сонце вже не тільки
світить, але й гріє, майбутні кавунці проходять курс загартовування.
- Для того ящик із листочками щодня треба на
вулицю виносити і ставити на сонце (перший день - 20 хвилин, другий - 25 і так
далі). Коли вони акліматизуються до денних «прогулянок», їх можна лишати й на
ніч. А десь із 15 травня – садити у відкритий ґрунт.
Оскільки кавун – культура сонцелюбна, то ділянку
йому підбирайте на підвищенні. А щоб ягода наливалася соком – не лінуйтеся
підливати нехолодною водою.
Це трохи марудно. Бо треба воду на сонці гріти,
потім відрами носити. Але в серпні, коли всіх родичів та друзів будете частувати
кавунами, ніхто не повірить, що 5-кілограмові красені виросли у вас.
Клімат змінився - і дині
виростають медові й запашні
Освоївши секрети смачних кавунів, є можливість
вирощувати диньки. До речі, із власного насіння (і перець також!).
Із динями клопотів менше. Бо насіння не треба в
ящики висаджувати: одночасно із саджанцями кавунів його можна зразу – у
відкритий ґрунт. Щоправда, попередньо насіння потрібно також замочити у
легенькому розчині марганцівки.
Переваги диньок і в тому, що вони потребують менше
вологи (тому й поливати їх можна рідше). А єдина вимога –
сонячна й «підвищена» ділянка городу.
Хоча в нас, здавалося б, не настільки спекотно, як
у степах України, втім клімат відчутно змінюється, щороку літо стає все
теплішим, і диням вистачає, аби вирости середнього розміру, налитися соком та
медом і пахнути так, що жоден привозний овоч у конкуренти не стане.
Перець
не пікіруюмо, а фітофтору горіхом і полином лікуємо.
А оскільки цьогорічний квітень зі снігом та
морозцем, то поки що міні-город можна розгорнути у себе в хаті.
Щоб велику сім'ю прогодувати – треба гарні врожаї
збирати На підвіконнях – горщики з перцем. На теплому котлі стаканчики із
землею гріються. На столі, поближче до вікна, – місячний календар, який
підказує «графік посадки». І ще – повний горщик чайних пакетиків. Потім класти
по пів пакетика під кожен кущик помідорів. А от огірки підживити азотним
добривом. Для того потрібно спалювати солому і той попіл у 3-літровій банці
залити водою, настоювати 4-5 днів, розводити водою і поливати міжряддя, коли
огірочки посходили.
А від пікірування помідорів та перцю відмовляються.
Бо вони від такої «процедури» стають ослабленими і втрачають опірність до
різних хвороб і погодних випробувань.
Щодо погоди, то, аби капуста не змерзла, її після
висадки у відкритий ґрунт потрібно накривтиє плівкою. А щоб захистити від
білокрилки поміж рядками капусти сіємо чорнобривці, запах котрих відлякує
метелика.
Рецепт боротьби з фітофторою
Знаючи період, коли рослини починають хворіти цією
недугою, готуємо такі ліки: листя горіха та полину настоюємо з тиждень, потім
літр цієї настоянки змішую з літром свіжого молока, розбавляємо в десяти літрах
води і обприскуємо рослини. Ефективність перевірена!
При підготовці статті був використаний матеріал з
газети «Батьки і діти».
Завідуюча бібліотекою-філією №13 Г. Недвецька
Немає коментарів:
Дописати коментар