четвер, 28 травня 2020 р.

Корисні поради: шпинат заповнить дефіцит йоду в організмі


Вітаміни не втрачаються й після термічної обробки


Шпинат не даремно вважають суперфудом поживніший і багатший на вітаміни овоч складно знайти. Всупереч поширеній думці, шпинат насправді є овочем, а не зеленню.
Батьківщиною шпинату вважають Персію, де його вперше почали спеціаль­но розводити. До Європи рос­лина потрапила ще в серед­ні віки, а в нас вживати шпинат почали не так давно – лише двісті років тому. В арабських країнах шпинат є такою ж важ­ливою культурою, як у нас – ка­пуста.
Шпинат дуже поживний за­вдяки високому вмісту білка – більше його лише у молодому горошку і квасолі. Такий рос­линний білок легко засвоюється і надовго насичує.
Шпинат – рекордсмен за вмістом калію, заліза і марган­цю. Його рекомендують людям з недокрів'ям і у відновлювальний період після хвороби. Шпи­нат має легку протизапальну, проносну і сечогінну дію, тому ефективний при набряках.
Також чимало у шпинаті йоду, що корисно для жителів облас­тей з дефіцитом цього мікро­елемента.
Шпинат корисний при авіта­мінозі, нервовому виснаженні, рахіті, туберкульозі, цукровому діабеті. Високий вміст кліткови­ни допоможе посилити перис­тальтику кишківника, боротися із закрепами і прискорити мета­болізм під час схуднення.
Зелене листя містить хлоро­філ, тому шпинат поліпшує мікроциркуляцію, перешкоджає згущенню крові і жовчі. Дуже корисний шпинат для вагітних і вегетаріанців. Включивши цей овоч у меню, ви поліпшите зір і підвищите розумові здібності,1 а ще він запобігає розвитку онко­логічних захворювань.
Не можна зловживати шпи­натом людям із хворобами ни­рок, сечовивідних шляхів, пода­грою, ревматизмом.
Зі свіжого молодого лис­тя шпинату готують салати – він поєднується з помідорами, огірками, зеленню, картоплею, а також з іншими продуктами: м'ясом, яйцями, горіхами, гри­бами, сиром. Оскільки у шпи­нату досить прісний смак, то неодмінно слід додавати спе­ції – перець, мускатний горіх. Старіше, грубувате листя кра­ще варити на парі або тушку­вати. Стійкому смарагдовому кольору не страшна термічна обробка.
Сік шпинату використовують як харчовий барвник, додають у креми, морозиво, тісто для пельменів і навіть локшину.
При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Високий замок».

Завідуюча бібліотекою-філією №13                     Г. Недвецька

Немає коментарів:

Дописати коментар