четвер, 3 листопада 2016 р.

5 помилок у заняттях із дітлахами




Як налаштувати дитину на творчість?


Дуже часто мами, займаючись із дитиною малюванням, ліпленням або іншими видами творчої діяльності, стикаються з деякими проблемами. Малюки тягнуть усе до рота, не виконую­чи очікуваних дій з фарбами або олівцями; їм швидко все набри­дає; вони взагалі не бажають слухати вказівок мами, а роблять усе по-своєму; відмовляються від занять...
Що ж не так робимо ми, мами?
Займаючись із дитиною? Ось 5 кла­сичних помилок мам у заняттях творчістю з малюками. "Дитячий психолог" радить:
1. Очікування мами не відповіда­ють вікові дитини. Діти не можуть довго сидіти за одним і тим же за­няттям. Така особливість їхньої нервово-психічної діяльності. Не чекайте, що однорічний малюк просидить півгодини з пальчиковими фарбами. Крім того, дітям ва­жливий процес, а не результат тво­рчості, на відміну від нас, мам. Тому дозвольте дитині робити все по-своєму, хай навіть готова кар­тина буде зовсім не схожа на заду­ману. Не заважайте дитині! Прос­то робіть самі, а малюк, поспосте­рігавши за вами, намагатиметься повторити!
2. Контроль і нав'язування. Не змушуйте дитину займатися. Це не принесе радості ні їй, ні вам. По­старайтеся підлаштуватися під ма­люка і знайти те, що буде цікавим вам обом. Дозвольте дитині роби­ти так, як вона хоче. Це ж творчий процес!
3. Мета занять творчістю – навчи­ти. Зробіть цю мету другорядною. Сконцентруйтеся краще на тому, щоб під час занять ваш малюк роз­вивав уяву, фантазував і просто отримував задоволення від проце­су. Пропонуйте йому різні матері­али, різні способи їх використан­ня. Не обмежуйте дитину, не ви­правляйте її малюнки, тим більше, не робіть замість неї. А вчити (три­мати олівець, розрізняти кольори, малювати форми) можна ненав'я­зливо.
4. Критика. Критикою легко від­бити в дитини бажання та інтерес. Крім того, є ризик вселити в дити­ну страх помилитися, невпевне­ність і шаблонність у мисленні.
5. Серйозність під час заняття. Ви – не вчитель, не академік, ви любляча, уважна мама! Так що отримуйте задоволення від прове­дення часу з дитиною! Нехай занят­тя творчістю будуть радісними іі веселими. Експериментуйте, ім­провізуйте, просто бавтеся і насо­лоджуйтеся! Удачі вам!

При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Факт».
Г. Недвецька, завідуюча бібліотекою-філією №13                

Немає коментарів:

Дописати коментар