субота, 5 листопада 2016 р.

Селера поліпшує сон і настрій



Селера поліпшує сон і настрій



Купуючи насіння селери, треба обов'язково звернути увагу, яку саме ви обрали. Адже с три види: коренеплідна, черешкова та листко­ва.
В Україні найбільш поширена перша, яка формує великі коренепло­ди, друга назва рослини "білий корінь". У їжу вживають як корене­плоди, так і молоді листки, багаті на ефірні олії, що надають стравам приемного аромату та смаку.
Листкова утворює велику надземну частину й малий корінь, що не придат­ний до споживання. Натомість стебло­ва дає листки й товсті, соковиті череш­ки, які вживають у їжу. як. приміром, шпарагову квасолю або спаржу. Щоб нижня частина стебла була білою і тов­стою, рослину високо підгортають або обгортають чорним папером. Листко­ву селеру вирощувати простіше й са­дять її густіше.
Усі частини селери містять багато білкових і мінеральних речовин, цук­ри, ряд амінокислот, вітамінів (особ­ливо каротин і вітамін С). Селера доб­ре впливає на обмін речовин, підви­щуючи апетит. Містить біологічно ак­тивні речовини, нормалізує діяльність серцево-судинної системи, корисна при гіпертонії, відкладенні солей, сечо- та жовчокам'яній хворобах. Рос­лина сприятливо діє на нервову систе­му, поліпшує сон, підтримує тонус, силу та добрий настрій. Недарма її на­зивають рослиною гарного настрою.


Селера різниться від інших дуже три­валим (найтривалішим серед овочів) періодом вегетації до 240 днів. Міркуйте самі: час, коли ми споживає­мо селеру, найбільший (кінець січня початок лютого), збігається із часом висівання.
До речі, вирощування розсади селе­ри — досить складний процес, що під силу тільки досвідченим городникам. Якщо ви ніколи не вирощували селе­ру, то краще купіть восени готову роз­саду на ринку. Хоча, звичайно, своя розсада дешевша та якісніша.
Найкраще брати свіже однорічне насіння. У селери воно дуже дрібне, і сіяти його важко, бо навіть не видно, як воно палає на зем­лю. Тому робимо так: насипаємо у скри­ньки землі (беремо з кротовин), а зверху притрушуємо снігом. І по ньому відразу ж сіємо селеру.
Темне насіння на білому снігу доб­ре видно, тому можємо його дозувати. Не хвилюйтесь – сніг швидко тане, і не шкодить насінинам. Землею зверху не присипаємо, бо при вільному доступі повітря вони швидше проростають. Як тільки починають з'являтися сходи, злегка притрушуємо їх земляною суміш­шю, не більше як на 0,5 см. До сходів температуру підтримуємо на рівні 20 – 25 градусів, після їх появи знижуємо до 14 – 16 (ставимо біля вікна).
Селера сходить довго й поступово. Для пришвидшення цього процесу насіння перед сівбою замочуйте на 3 дні.
З дні в теплій воді (20 – 25 градусів), яку щодня змінюйте зранку та ввечері. Рослини у фазі сім'ядольних листочків треба пікірувати на відстані 3 см одна від одної. Через декілька тижнів потрібно ще раз пересадити в окремі посудини най­краще одноразові склянки. Майте на увазі, що при кожному пересаджуванні корінці належить вкоротити на І/3 – 1/4.
Розсада селери дуже чутлива до хо­лоду, тому потребує "загартовування":
на початку травня, перед висаджу­ванням, слід виносити її на балкон, веранду, провітрювати приміщення. Гарного Вам врожаю!

При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Факт».
Г. Недвецька, завідуюча бібліотекою-філією №13                

Немає коментарів:

Дописати коментар