Селера поліпшує сон і настрій
Купуючи насіння селери, треба
обов'язково звернути увагу, яку саме ви обрали. Адже с три види: коренеплідна,
черешкова та листкова.
В Україні найбільш поширена перша,
яка формує великі коренеплоди, друга назва рослини – "білий корінь". У їжу
вживають як коренеплоди, так і молоді листки, багаті на ефірні олії, що
надають стравам приемного аромату та смаку.
Листкова утворює велику надземну
частину й малий корінь, що не придатний до споживання. Натомість стеблова дає
листки й товсті, соковиті черешки, які вживають у їжу. як. приміром, шпарагову
квасолю або спаржу. Щоб нижня частина стебла була білою і товстою, рослину
високо підгортають або обгортають чорним папером. Листкову селеру вирощувати
простіше й садять її густіше.
Усі частини селери містять багато
білкових і мінеральних речовин, цукри, ряд амінокислот, вітамінів (особливо
каротин і вітамін С). Селера добре впливає на обмін речовин, підвищуючи
апетит. Містить біологічно активні речовини, нормалізує діяльність
серцево-судинної системи, корисна при гіпертонії, відкладенні солей, сечо- та
жовчокам'яній хворобах. Рослина сприятливо діє на нервову систему, поліпшує
сон, підтримує тонус, силу та добрий настрій. Недарма її називають рослиною
гарного настрою.
Селера різниться від інших дуже
тривалим (найтривалішим серед овочів) періодом вегетації – до 240 днів. Міркуйте самі: час, коли ми споживаємо
селеру, найбільший (кінець січня – початок лютого), збігається із часом висівання.
До речі, вирощування розсади селери
— досить складний процес, що під силу тільки досвідченим городникам. Якщо ви
ніколи не вирощували селеру, то краще купіть восени готову розсаду на ринку.
Хоча, звичайно, своя розсада дешевша та якісніша.
Найкраще брати свіже – однорічне насіння. У селери воно
дуже дрібне, і сіяти його важко, бо
навіть не видно, як воно палає на землю. Тому робимо так: насипаємо у скриньки
землі (беремо з кротовин), а зверху притрушуємо снігом. І по ньому відразу ж сіємо
селеру.
Темне насіння на білому снігу добре
видно, тому можємо його дозувати. Не хвилюйтесь – сніг швидко тане, і не
шкодить насінинам. Землею зверху не присипаємо, бо при вільному доступі повітря
вони швидше проростають. Як тільки починають з'являтися сходи, злегка притрушуємо
їх земляною сумішшю, не більше як на 0,5 см. До сходів температуру підтримуємо
на рівні 20 – 25 градусів, після їх появи знижуємо до 14 – 16 (ставимо біля вікна).
Селера сходить довго й поступово.
Для пришвидшення цього процесу насіння перед сівбою замочуйте на 3 дні.
– З дні в теплій воді (20 – 25 градусів), яку щодня змінюйте зранку та ввечері. Рослини
у фазі сім'ядольних листочків треба пікірувати на відстані
3 см одна від одної.
Через декілька тижнів потрібно ще раз пересадити в окремі посудини
– найкраще одноразові склянки. Майте на увазі, що при кожному пересаджуванні
корінці належить вкоротити на І/3 – 1/4.
Розсада селери дуже чутлива до холоду, тому потребує
"загартовування":
– на початку травня, перед висаджуванням, слід виносити її
на балкон, веранду, провітрювати приміщення. Гарного Вам врожаю!
При підготовці статті був використаний матеріал з
газети «Факт».
Г. Недвецька, завідуюча бібліотекою-філією №13
Немає коментарів:
Дописати коментар