середа, 9 листопада 2016 р.

Які продукти корисні для здоров'я очей?




Чи впливають на стан очей і зір людини страви, 
які вона вживає?




Усі органи чуття мають величезне значення для кожної людини, і одним з таких органів с очі, які дають нам можливість насолоджуватися красою життя навколо нас.
Щоб очі були здоровими, треба правильно підбирати продукти хар­чування, а також знати напевно, як захистити зір від згубного впливу.
Ось 10 основних продуктів, які допоможуть зберегти очі здоровими на все життя.
1. МОРКВА
Морква є найкращим джерелом харчування для зору. Вона багата на бета-каротин, який містить поживні речовини для очей: лікопін, що захищає очі від ультрафіолетового випромінювання, і лютеїн, який захищає очі від вільнорадикального ушкодження.
2. ЗЕЛЕНІ ЛИСТОВІ ОВОЧІ, ТАКІ ЯК ШПИНАТ І КАПУСТА КАЛЕ
Кале – багате джерело антиоксидантів і вітамінів, що допомагають у боротьбі з раком. У шпинаті теж чимало антиоксидантів, які захи­щають від будь-якого виду ушкодження очей сонячним світлом, сига­ретним димом і забрудненим повітрям. Ці зелені листові овочі містять лютеїн і зеаксантин, а також бета-каротин. На ці компоненти також багаті зелень, броколі і фрукти – такі, як ківі й виноград.
3. ЯЙЦЯ
Яйця є одним із найздоровіших продуктів харчування. Вони містять такі поживні речовини, як лютеїн, вітамін Е, омега-3 жирні кислоти, які допомагають зменшити ризик розвитку вікової дегенерації зору.
4. ЖИРНА РИБА
Риба повинна бути введена в повсякденний раціон харчування для одержання протеїну. Така риба, як лосось, тунець, тріска, пікша, сар­дини, містить здорові омега-3 жирні кислоти.
5. АБРИКОСИ
Абрикоси можна вживати як свіжі, так і сушені. Цей один із най­смачніших фруктів багатий на бета-каротин і лікопін, які сприяють гарному зору.
6. ЧОРНИЦІ
Ці ягоди захищають очі різними способами. Чорниці знімають вто­му очей і виступають джерелом живлення. Поряд із значною кількістю таких каротиноїдів, як лютеїн і зеаксантин, у чорницях містяться антоціани, що живлять очі, фітонутрієнти. які призначені для поліпшення нічного зору.
7. ПОМІДОРИ
Помідори містять дві основні поживні речовини – лікопін і люте­їн. Ці речовини надзвичайно корисні для очей. Вони є ефективним інструментом у боротьбі з раком, а також захищають очі від шкідливого впливу сонячних променів.
8. ЧАСНИК І ЦИБУЛЯ
Вони не тільки надають стравам приємного аромату, а й допомага­ють поліпшити зір. Цибуля і часник містять поживні речовини, які зміцнюють і бережуть здоров'я очей. Цибулю й часник сміливо мож­на зарахувати до продуктів, що замінюють антибіотики.
9. ІНДИЧАТИНА
Індичатина багата на цинк і вітамін В, який захищає очі від появи катаракти. Ба більше, вона є неймовірно універсальним низькока­лорійним замінником жирної яловичини.
10. М'ЯСО СТРАУСА
Здорова і смачна заміна червоному або білому м'ясу, в тім числі яловичині, курятині, індичатині, свинині або баранині. М'ясо страу­са багате на білок, залізо і цинк, що є ключовими інгредієнтами для підтримки здорових очей.

         При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Факт».
                  Г. Недвецька, завідуюча бібліотекою-філією №13  

Немає коментарів:

Дописати коментар