пʼятниця, 10 травня 2019 р.

Цікаві факти



Чому дітям потрібно читати книги

Група експертів із лінгвістики Ньюкаслського університету провела ряд дослі­джень, у результаті яких з'ясувала, що в тих дітей дошкільного віку, яким чи­тають книги і яких навчають читанню, здатність швидше розуміти отриману інформацію суттєво покращується.
Саме ця здатність дає змогу прогнозувати можливі майбутні проблеми у розвитку дитини. Дослідження показали, що саме ці мовні навички найважче змінити. У той же час малюки, які систематично читають книги, мають дуже високі показники володіння мовою. Вони більш комунікабельні, їм легше спілкува­тися. Згодом, пішовши до школи, вони краще вчаться, швидше знаходять друзів.
Досліджен­ня показали, що діти, в яких спостерігали за­тримку мовного розвитку, у школі навчаються гірше. А також і в дорослому віці мають дещо нижчі показники успішності. Тому сьогодні екс­перти закликають батьків кожного дня читати діткам казочки та стимулювати читання ними самими.
Фахівці радять привчати дитину до книг бук­вально з перших днів життя. Безумовно, не­мовля анічогісінько не зрозуміє, проте чутиме розмірений голос матері. Починаючи від року, варто читати вірші. А згодом і вчити їх. Дуже важливо, щоб батьки самі читали і цим самим подавали приклад дітям. Час від часу слід бра­ти до рук дитячі книжечки і, демонструючи за­хоплення, читати. При цьому варто посміхати­ся, аби показати дитині, що книга ну дуже-дуже цікава. Тоді й малюк захоче дізнатися, що ж там таке цікаве, і почне читати сам. Можна читати по черзі з малюком. Окрім цього, читання слід зробити традицією – казочка на вечір має бути обов'язковою.

При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Батьки і діти».
Завідуюча бібліотекою-філією №13                      Г. Недвецька

Немає коментарів:

Дописати коментар