пʼятниця, 2 липня 2021 р.

Цікаві новини

Перерахунок пенсій із 1 липня 

 Котрий рік поспіль усередині літа українським пенсіонерам планово підвищують пенсійні виплати.

 Це відбувається у зв’язку із зростанням прожиткового мінімуму.

У Законі «Про державний бюджет України на 2021 рік» від 15.12.2020 № 1082-ІХ встановлено розміри про­житкового мінімуму (далі – ПМ) для різних груп населення. Зокре­ма, з 1 липня 2021 року збільшено розмір прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність, із 1769,00 до 1854,00 гри.

У зв'язку зі зростанням прожит­кового мінімуму органи Пенсійного фонду України перерахують також пенсійні виплати.

Передусім пенсіонерам, які ма­ють повний страховий стаж, буде збільшено розмір мінімальної пен­сії за віком.

А непрацюючим пенсіонерам, які мають значну тривалість страхово­го стажу і в яких пенсії більші за мі­німальні, буде перераховано допла­ту за понаднормовий стаж, який ви­значається у відсотках від розміру прожиткового мінімуму.

Перерахунку підлягатимуть також мінімальні пенсійні виплати:

■ для осіб, що одержують пенсію в мінімальному розмірі, виплати становитимуть 1854,00 грн (1 ПМ);

■ мінімальна пенсійна виплата шах­тарям (З ПМ);

■ учасникам бойових дій (165% ПМ) та особам з інвалідністю вна­слідок війни (360%, 525% або 650% ПМ залежно від групи ін­валідності) і ліквідаторам з інва­лідністю внаслідок аварії на ЧАЕС (225%, 255%, 285% ПМ за­лежно від групи інвалідності). Окрім того, із 1 липня перера­хують:

·                 пенсії за особливі заслуги перед Україною (20-40% ПМ);

·                 мінімальні розміри пенсій особам з інвалідністю, стосовно яких вста­новлено причиновий зв'язок інва­лідності із Чорнобильською катастрофою, та особам з інвалідніс­тю із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобиль­ській АЕС (100-180% ПМ за­лежно від групи інвалідності);

·                 підвищення учасникам бойових дій (25% ПМ) та особам з інвалід­ністю внаслідок війни (30%, 40%, 50% ПМ залежно від гру­пи інвалідності);

·                 підвищення учасникам війни (15-20% ПМ);

·                 підвищення членам сімей ветера­нів війни (10%, 25% ПМ);

·                 підвищення жертвам нацистських переслідувань та членам їхніх сі­мей (10%, 15%, 25%, 30%, 40%, 50% ПМ залежно від їх­нього статусу);

·                 розмір максимальної пенсійної виплати (10 ПМ);

·                 державна соціальна допомога на догляд особам з інвалідністю вна­слідок війни (15-100% ПМ).

Зросте також розмір надбавки донорам. Варто зазначити, що від­повідно до Закону України «Про до­норство крові та її компонентів» йо­го визначають як 10% від прожит­кового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць. Із 1 липня ця сума становить 229,40 грн.

Розміри підвищен­ня пенсій із 1 липня 2021 року кожному пенсіонерові визна­чатимуть індивідуаль­но й залежно від то­го, яку складову пенсійної виплати перераховуватимуть (мінімальний розмір пенсії за віком, доплату за понаднормовий стаж, підвищення, надбавки чи мінімальну пенсійну виплату).

Водночас із 1 липня отримува­чам пенсій, які призначено згід­но із Законом України «Про загальнообов'язкове державне пен­сійне страхування» за зверненнями, що надійшли по 31 грудня 2020 ро­ку, і які не перераховували із січ­ня по липень 2021 року включно у зв'язку із збільшенням прожит­кового мінімуму чи мінімальної заробітної плати та не індексува­ли на коефіцієнт 1,11, встановлю­ється доплата до пенсії в розмірі 100 грн.

Перерахунок виплат буде здійсне­но автоматично, тож звертатися до органів Пенсійного фонду не потріб­но. Перераховані пенсії виплачува­тимуть пенсіонерам визначеної дати починаючи з 4 липня.

 

При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Пенсійний кур’єр».

Завідуюча бібліотекою-філією №13                     Г. Недвецька

 

Немає коментарів:

Дописати коментар