пʼятниця, 13 травня 2022 р.

Хочеш стати студентом?

 Ознайомся з новими правилами

Цьогоріч абітурієнти зможуть вступати до вишів

за істотно зміненою процедурою


Міністерство юстиції України вже зареєстру­вало Порядок прийому для здобуття вищої освіти в 2022 році. Отож вступ цьогоріч, в умовах війни, відбуватиметься по-іншому. Докладно пояснюємо, як тепер можна стати студентом першого курсу.

ВСТУП НА БАКАЛАВРАТ

Відповідно до Порядку прийому для здобуття вищої освіти в 2022 році, ключо­вим для вступу буде Націо­нальний мультипредметний тест (НМТ). Він проводити­меться декількома сесія­ми (впродовж липня-вересня) – в Україні та за кордо­ном. НМТ відбуватиметься онлайн, проте скласти його можна буде лише у спеціаль­но визначених пунктах.

Як зазначає Міносвіти, для вступу на бакалаврат на місця за кошт бюджету та на контракт для кон'юнк­турних спеціальностей вра­ховуватимуть результати НМТ. Для спеціальностей "фізична культура і спорт", "аудіовізуальне мистецтво та виробництво", "дизайн" (за спеціалізаціями "графіч­ний дизайн", "дизайн одягу (взуття)", "дизайн середови­ща", "промисловий дизайн"), "образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація", "хореогра­фія", "музичне мистецтво", "сценічне мистецтво", "архі­тектура та містобудування" – результати творчого кон­курсу, який рішенням закла­ду може проводитись у дис­танційній формі.

Для вступу на контракт на некон'юнктурні спеціаль­ності враховуватимуть ли­ше результати розгляду мо­тиваційних листів. Моти­ваційний лист – це довіль­но викладена інформація про особисту зацікавленість вступника у певній освітній програмі чи спеціальності, його очікування, досягнен­ня у навчанні та інших видах діяльності, власні сильні та слабкі сторони тощо.

ПІДТВЕРДЖЕННЯ УЧАСТІ В НМТ

Національний мульти­предметний тест, який скла­датиметься з трьох блоків (українська мова, матема­тика, історія України), три­ватиме 120 хвилин (трива­лість збільшили на ЗО хви­лин). Усім зареєстрованим учасникам у травні треба бу­де підтвердити свою участь у НМТ.

Наприкінці травня запра­цює сервіс підтвердження участі в НМТ. Потрібно бу­де зайти на свою інформа­ційну сторінку, підтвердити участь у тестуванні та вка­зати, де саме перебуває осо­ба – в якому місті України чи в якій країні за кордоном. Міносвіти проводить пере­мовини з низкою європей­ських країн, які забезпечать місця проходження тесту­вання для українських абіту­рієнтів. Точний перелік кра­їн теж буде уміщено на сайті.

ВАГОВІ КОЕФІЦІЄНТИ

Учасник отримає резуль­тат НМТ з кожного предме­та зокрема – у шкалі 100 – 200. Отож цього року МОН вирішило централізовано визначити вагові коефіцієн­ти для кожного блоку НМТ, залежно від спеціальності.

На кожну спеціальність визначено блок, який має найбільшу вагу.

Наприклад, для спеціальності "кібербезпека" найбільшим буде ваго­вий коефіцієнт з математи­ки – 0,5, з української мови – 0,3, а з історії – 0,2. Тож кожен учасник, маючи на­мір вступати на конкретну спеціальність, зможе роз­поділити зусилля, працю­ючи над НМТ відповідно до своїх пріоритетів. Якщо, на­приклад, для когось важли­вий найкращий результат з математики, можна почати тест з неї, щоб мати більше часу для правильного вико­нання завдань.

РЕЗУЛЬТАТИ 3H0 МИНУЛИХ РОКІВ

Для вступу на перший курс для здобуття ступеня бакалавра (магістра медич­ного, фармацевтичного та ветеринарного спрямувань) крім результатів НМТ, мож­на використовувати резуль­тати ЗНО 2019 - 2021 років.

Сертифікат ЗНО, складе­ного у три попередні роки, можна подавати при всту­пі за умови, що результат ЗНО та результат відповід­ного блоку НМТ різняться не більше ніж на 15 балів. Що це означає? До прикладу, особа у 2020-му склала ЗНО з математики на 190 балів, цього року вона пише НМТ і набирає за блок з математи­ки 150 балів – тоді результат ЗНО вона подавати не може. Якщо ж набирає 180, то мо­же подати ЗНО за 2020 рік.

ТЕРМІНИ ВСТУПНОЇ КАМПАНІЇ

Реєстрація електронних ка­бінетів вступників розпоч­неться 1 липня. Творчі кон­курси відбудуться від 1 до 18 липня (бюджет+контракт), з 9 по Ібсерпня (тількиконтракт).

Подати заяви можна бу­де від 29 липня до 8 серп­ня (для осіб, які вступають на основі індивідуальної ус­ної співбесіди, творчих кон­курсів) і від 8 до 23 серпня (для осіб, які вступають за результатами НМТ, а також творчих конкурсів).

Оприлюднення рейтингових списків на бюджет відбудеться не пізніше як 29 серпня, а підтверджен­ня бажання навчатись на бюджеті – до 18-ї годи­ни 2 вересня. Остаточ­не зарахування на бю­джетні місця відбудеться 5 вересня, на контракт – що­найпізніше ЗО вересня.

 

При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Експрес».

Бібліотекар бібліотеки-філії№13                    Г. Недвецька

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар