середа, 27 липня 2022 р.

День хрещення Київської Русі: історичне значення та цікаві факти

 

Історики кажуть, що серед усіх реформ, здійснених князем Володимиром, найважливішою була саме релігійна

Понад тисячу років тому відбулася важлива подія, яка змінила хід історії, держав­ницькі та релігійні орієнтири українців. Йдеться про хре­щення Київської Русі. Цього року Україна відзначає вже 1034-у його річницю.

Про те, що на Русі було хри­стиянство задовго до Володи­мира, існує чимало історич­них фактів. З літописів ві­домо, що Аскольд і Дір були християнами й навіть нама­галися запровадити цю віру в 882 році. У 955 році княгиня Ольга охрестилася під ім'ям Олена, та Русь все ще залиша­лась язичницькою.

Згідно з «Повістю минулих літ», ще до хрещення Воло­димир пройшов «випробуван­ня вірою». У 986 році князь Володимир   приймав послів від католиків, мусульман та юдеїв. Вони пропонували кня­зю запровадити свою віру, щоб отримати міцного союзника. Проаналізувавши всі політич­ні моменти, Володимир Вели­кий обрав православ'я, щоб зміцнити зв'язки з Констан­тинополем і укріпити тери­торіальну цілісність держави. Він, як відомо, не лише сам прийняв християнство, а й по­сприяв тому, що воно стало державною релігією Київської Русі. І нині День хрещення Русі відзначають саме у день Святого Володимира.

Історики кажуть, що серед усіх реформ Руської держа­ви, здійснених князем Воло­димиром, найважливішою бу­ла саме релігійна. Князь Во­лодимир поставив перед собою мету   об'єднати   землі, централізувати владу, і для того необхідна була зміна світогля­ду, оскільки язичництво для цього не зовсім підходило.



Цікаві факти

• Хрещення киян у 988 ро­ці відбулося на березі правого рукава Дніпра - Почайни.

• При хрещенні у місті Хер­сонес князь Володимир отри­мав ім'я Василь, що з грецької означає «цар».

• У результаті хрещення Русі утворилася Київська ми­трополія.

• Хрещення Київської Русі призвело до стрімкого розвит­ку релігії та науки. Князь Во­лодимир віддавав десяту части­ну своїх прибутків на будівни­цтво першого храму Київської держави - Десятинної церкви. При цьому храмі була відкрита найперша школа на Русі. Засновувані монастирі ставали центрами не тільки духовного виховання православних лю­дей, але й книжної освіти.

Християнство мало всебіч­ний вплив на культурне жит­тя наших предків: освіту, літе­ратуру, живопис і архітектуру, державні закони й політику.

На час хрещення у князівській скарбниці не за­лишилось монет, тому князь Володимир почав виготовляти перші гривні. На них був зображений князь з написом «Володимир на престолі», а також український тризуб.

• 3 прийняттям християн­ства Київська Русь вийшла на новий культурний рівень. Русь­кі митці започаткували власні традиції будування храмів та їх оздоблення. Найвизначнішою пам'яткою того часу залишив­ся Софійський собор.

При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Є!Сімейна».

   Підготувала зав.бібліотекою-філією №13 Панасюк А.В.

Немає коментарів:

Дописати коментар