пʼятниця, 6 липня 2018 р.

Корисний шпинат


ШПИНАТ НАСИЧУЄ ВІТАМІНАМИ І ВИВОДИТЬ ТОКСИНИ


Шпинат зберігає свою свіжість і корисні властивості не дуже довго, тому вживати його в їжу рекомендується відразу після збору – якщо, звичайно, є бажання, щоб користь від зелені була максимальною.
Корисні властивості шпинату обумовлені вміс­том у ньому різних жирних кислот, цукрів, кліт­ковини, крохмалю, вітамінів Е, Н, К, А, С, РР, В, мінералів (фосфору, заліза, магнію, кальцію, марганцю, міді та ін.). Завдяки цьому продукту в організм людини не тільки надходять необхідні для життєдіяльності речовини у достатній кіль­кості, але і виводяться токсини. Цей овоч приво­дить у норму рівень гемоглобіну в крові, стиму­лює обмін речовин.
Шпинат сприяє зміцненню стінок кровоносних судин, є хорошим профілактичним засобом від анемії та пухлин. Відмінно впливає на роботу травної системи, запобігає пошкодженню слизо­вих, сприяє схудненню.
Ефективний для профілактики очних захворю­вань: знижує ризик розвитку дистрофії сітківки очей, зменшує їх стомлюваність, підвищує го­строту зору.
Однак шпинат може завдати і шкоди. У ньому міститься велика кількість щавлевої кислоти, яка протипоказана при хворобах нирок і сечовивід­них шляхів. Також доведена шкода шпинату при подагрі, ревматизмі, захворюваннях дванадця­типалої кишки та печінки.

         За матеріалами видання «Батьки і діти»
Г.Недвецька, завідуюча бібліотекою-філією №13

Немає коментарів:

Дописати коментар