четвер, 30 серпня 2018 р.

Про найпоширеніші помилки господарів та правила зберігання овочу


Хоч би картопля не зігнила


Сезон копання картоплі стартував. Цього року господарі бідкаються, що чимало бульби гниє. Усе, ка­жуть люди, через рясні дощі.
Що ж робити, аби якіс­ний врожай добре зберігся?
Чому ж гниє кар­топля?
– Перша причина – це фі­тофтороз, розвитку якого дуже посприяла погода – рясні зливові дощі та висока температура повітря. Це спричинило й так звану задуху картоплі, яка також призводить до загнивання. Го­сподарям варто було подекуди розпушувати грунт у міжряддях і підгортати рослини, що сприяло б кращому провітрюванню землі іі випаровуванню зайвої вологи.
Окрім того, часто люди виро­щують бараболю на тому самому місці. І це – велика помил­ка. Бо в грунті накопичується ін­фекція. Тому слід дотримуватися сівозміни й дбати, щоб були кра­щі попередники: озимі зернові, бобові, кукурудза. Тобто ті рос­лини, які не мають спільних із картоплею хвороб...
До речі, уражені фітофторозом бульби картоплі в жодному ра­зі не можна закладати на збері­гання. Навіть одна з них у наси­пі може стати джерелом інфіку­вання решти.
Слід дотри­муватися деяких правил під час збору вро­жаю?
Робити це варто в суху пого­ду. Бульби, призначені для зимо­вого зберігання, починають зби­рати, коли картоплиння всихає, а на них утворюється щільний епі­дермальний шар.
Насіннєвий матеріал перед пе­ревезенням у сховище протягом 10 — 15 діб треба добре підсу­шити – до слабкого позеленін­ня. Це зменшує ураження хворо­бами під час зберігання та підви­щує врожайність у майбутньому.
А для бульб, які призначені для споживання, важливий так зва­ний підготовчий період, впро­довж якого відбувається заруб­цювання незначних механічних ушкоджень. У цей час картопля повинна підсушитись. Такий пе­ріод для різних сортів триває 7 — 14 днів.
 Які ж вимоги до облашту­вання підвалів, льохів?
За два тижні там слід про­вести дезінфекцію та дератиза­цію. Стіни і стелю обробляють вапном, підлогу – зазвичай лу­гом. Для мокрої дезінфекції ви­користовують гашене вапно (для продукції продовольчого призначення) з розрахунку 2 — 2,5 кг на 10 л води з додаванням мідного купоросу – 200 г на 10 л води, хлорне вапно (для про­дукції насіннєвого призначен­ня) з розрахунку 400 г на 10 л води.
Також слід знати, що зберіган­ня картоплі обов'язково потребує відповідної температури (+2 – +5), відносної вологості повітря (в межах 85 – 95%), а ще – об­лаштування вентиляції. Остання дає змогу забезпечувати достат­ню кількість кисню для газообмі­ну та підтримувати температуру в насипі на належному рівні.

При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Експрес».
Завідуюча бібліотекою-філією №13                      Г. Недвецька

Немає коментарів:

Дописати коментар