середа, 15 серпня 2018 р.

ВІДМІННА ЗАМІНА ЛІКАМ З АПТЕКИ!


ОЛІЯ ПОДОРОЖНИКА

 
З незапам'ятних часів подо­рожник застосовували для лі­кування найрізноманітніших хвороб. Ця рослина має раноза­гоювальні, відхаркувальні, про­тизапальні, протисклеротичні, спазмолітичні та багато інших властивостей.
І в листі, і в насінні подорожника міститься велика кількість вітамінів, мікроелементів і дубильних речовин. Особливо багато в них вітаміну С і А.
Лікувальні властивості. Ця цілюща рослина має антисептичну, проти­мікробну дії. Прискорює регенера­цію тканин. Сприяє згортанню крові, ефективна при ранах, порізах. Зні­має запальні процеси. Лікує гастри­ти, виразки шлунка та інші проблеми травної системи. Володіє спазмолі­тичними властивостями. Має легкий послаблювальний ефект. Лікує стома­тит, пародонтоз та інші захворюван­ня порожнини рота. При закапуванні в ніс швидко усуває нежить, сухість носоглотки. Ефективно усуває дерма­тити, екземи, загоює опіки. Допомагає при бронхітах, кашлі. Знімає суглобові болі. З косметичною метою олію лис­тя подорожника або насіння застосо­вують для лікування вугрового висипу, розгладження зморщок, живлення шкіри. Прекрасно діє і при випаданні волосся. Олія ця абсолютно безпечна, тому її можна застосовувати зовніш­ньо і всередину.
ЯК ЗРОБИТИ ОЛІЮ ПОДОРОЖНИКА           
Щоб приготувати цілющий продукт, вам знадобляться 1 літр нерафінованої олії (соняшникової, кукурудзя­ної, виноградної або будь-якої іншої), скляна банка з кришкою, що герме­тично закручується, і приблизно 500 -700 г листя або насіння подорожника (можна того й іншого). Насіння треба трохи просушити і стовкти. Листя про­мити і теж просушити від води, роз­клавши на серветці. Потім листочки подрібнити, скласти (якщо є насіння, то разом з ним) у скляну чисту по­судину і залити олією. Посудину слід потримати на водяній бані півгодини, потім перелити все в банку, закрити кришкою і настоювати два тижні в про­холодному темному місці, періодично збовтуючи. Після закінчення терміну олію проціджують, і вона готова до за­стосування.
Для лікування юнацьких висипів, ран, які особливо довго не гояться, можна приготувати олію подорожника по-селянськи. Також годиться вона і для лікування всіх згаданих проблем.
Простий сільський рецепт: свіже листя обмити і висушити в бавовняно­му рушнику, скласти в пляшку, бажано із широкою шийкою, і залити рослин­ною олією (оливковою, лляною, со­няшниковою). Постарайтесь укласти в пляшку якнайбільше листя. Тару ретельно закупорити, щоб усередину не потрапляло повітря. Настоювати 10 діб.

При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Батьки і діти».
Завідуюча бібліотекою-філією №13                      Г. Недвецька


Немає коментарів:

Дописати коментар