середа, 21 серпня 2019 р.

ДИТИНА ВЖИВАЄ ПОГАНІ СЛОВА: ЩО РОБИТИ



Буває, що дитина, прийшовши з дитячого садочка або із двору,
 вживає лайливі слова. Що ж робити?


Батьки зазвичай шоковані, що їхня до­нечка або синок вимовляють таке. 
 Дитячі психологи стверджують, що ненормативна лексика міцно входить у лексикон дітей, і справлятися з цим стало дуже важко. Зауваження, по­карання, догана вирішують проблему лише на деякий час, однак перевихо­ванню і зміні поведінки не сприяють.
 До 4 років вживання «поганих» слівець може бути неусвідомленим. Дитина не знає, що їх вимовляти не можна. Най­частіше діти експериментують, пробу­ють нову модель поведінки, бажаючи подивитися на реакцію оточення. Ді­тлахи старші (від 5 років), порушуючи правила, переживають почуття про­вини. Цей вік характеризується роз­витком морально-етичних рис осо­бистості і появою боязні несхвалення. Діти цього віку вже знають, що говори­ти такі слова не можна, тому для по­чатку варто просто зробити зауважен­ня. Однак якщо ситуація повториться, потрібно з'ясувати причину.
Причини бувають різними. Таким чином дитина може хотіти привернути до себе увагу. Як варіант самоствер­дження. Дитина таким чином відстоює своє право говорити те, що хоче. Ціл­ком можливо, що ці слова вживають там, де малюк проводить якийсь час.
Почувши від сина чи доньки лайли­ві слова, варто твердо пояснити, що вони нехороші, і тому вимовляти їх не слід. Також потрібно простежити, щоб таких слів не вживали ті люди, які ото­чують дитину.

При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Батьки і діти».
Завідуюча бібліотекою-філією №13                      Г. Недвецька

Немає коментарів:

Дописати коментар