пʼятниця, 6 вересня 2019 р.

Навіщо дітлахам казки?


Чому важливо читати дітям казки.


З давніх часів існує традиція розповідати дітям казки. Через історії, міфи й леген­ди передається з покоління в покоління накопичена століттями мудрість. Вони допомагають дітям формувати життєві принципи і правильні цінності.
Казка для дітей – це не тільки захоплива подорож у світ вигаданих персонажів. Через неї дитина отримує свої перші знання про життя.
Використовуючи казку у вихованні, можна розі­брати з малюком уже наявну вигадану розповідь. Тобто детально обговорити її, побудувати зв'язок між поведінкою героїв, подіями, що відбуваються в казці, і ситуаціями в реальному житті, з якими стикається дитина. У такому випадку почутий сюжет трансформується для дитини в особис­тий багаж знань і уявлень, до якого вона зможе звертатися за потреби, наприклад, потрапивши в якусь складну для себе ситуацію.
1. Казка-вигадка, та в ній натяк... Обговоріть із малюком, про що розповідається в казці і чому вона вчить. Запитайте, в яких ситуаціях у реаль­ному житті може згодитися те, що дитина дізна­лася з казки.
2. Баба-яга - красна дівчина. Обговоріть ге­роїв казки. Чому герой здійснює той чи інший вчинок? Навіщо йому це потрібно? Чого він хотів насправді?
3. Вогонь, вода і мідні труби. Поговоріть про те, як герої казки долали труднощі,чи зверталися вони до когось по допомогу. Можливо, коли-не­будь ці способи ваша дитина зможе використовувати в реальному житті.
4. ...добрим молодцям урок! Які почут­тя викликає ця казка? Які епізоди осо­бливо запам'яталися? Які епізоди ви­кликали радісні почуття? Які – сумні?Які ситуації викликали страх? За цією ж схемою можна обговорювати з дитиною й переглянуті разом художні та мульти­плікаційні фільми.
Також цікаво буде вигадувати нові кін­цівки для вже наявних казок. Тут важли­во підібрати історію, ключова проблема якої буде збігатися з тією, що зараз акту­альна для дитини. Або скласти нову казку. Таким чином ви можете доторкнутися до внутрішнього світу дитини, дізнатися про те, що її турбує, лякає чи навпаки - надихає і підтримує.
Так за допомогою казкотерапії ви можете допомогти дитині змінити своє ставлення до ситуації, яку вона переживає як безвихідну або несправедливу. З вашою до­помогою вона навчиться дивитися на проблему з різних боків, шукати варіанти виходу й не від­чувати себе маленькою та безпорадною.

При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Батьки і діти»
Завідуюча бібліотекою-філією №13                      Г. Недвецька

Немає коментарів:

Дописати коментар