вівторок, 10 вересня 2019 р.

КИШЕНЬКОВІ ГРОШІ


КОЛИ, СКІЛЬКИ, НАВІЩО?


Зазвичай, коли діти йдуть до школи, батьки починають да­вати їм кишенькові гроші. Це один із прийомів виховання, який має чітку мету: навчити дитину поводитися із гроши­ма і правильно їх витрачати. Ці кошти дитина може вико­ристовувати на свій розсуд. Отже, якщо ви вирішуєте да­вати своєму синові або дочці кишенькові гроші, ви повинні відповісти для себе на кілька запитань.
З якого віку починати?
Найпоширеніша думка, що почина­ти можна з того моменту, як дитина пішла до школи (6 - 7років). Вважаєть­ся, що в цьому віці діти вже розуміють, що гроші можна з користю витратити.
Від чого залежить сума?
Від середніх сум, які отримують однолітки. А також від можливостей родини. Від спільної домовленості з дитиною та від її віку. Слід пам'ятати, що сума кишенькових грошей не може залежати від отриманих оцінок, від на­строю батьків тощо.
Скільки видавати?
Сума буде залежати насамперед від фінансового стану сім'ї і від віку дити­ни. Починати потрібно з малих сум. Визначте, скільки грошей ваша дитина зможе витратити з розумом відповідно до свого віку.
Як часто давати гроші?
Якщо дитині молодшого віку вида­вати кишенькові гроші відразу на весь місяць, то, напевно, вона не зможе ними грамотно розпорядитися. Швид­ше за все, витратить всю суму у перші ж кілька днів.
Видаючи кишенькові гроші, батькам варто дотримуватися деяких правил.
- Видача суми повинна бути регу­лярною і своєчасною. Таким чином дитина звикає до того, що дотримува­тися фінансових зобов'язань потрібно обов'язково.
- Із самого початку дитина повинна зрозуміти, чому батьки дають їй гроші і які витрати, що раніше несли вони, їй доведеться покривати самій. Тому варто поговорити з сином чи донь­кою, що відтепер зошит, іграшки чи ще щось, що раніше купували батьки, їм доведеться купувати самим.
- Позбавлення кишенькових грошей не повинно використовуватися як по­карання. Для покарання є інші засоби, і кишенькові гроші не варто додавати до цього переліку.
- Не міняйте правил. Якщо ви з яки­хось причин змушені піти на скорочен­ня розміру кишенькових коштів, дитині необхідно пояснити обставини, що ви­кликали це.


При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Батьки і діти»
Завідуюча бібліотекою-філією №13                      Г. Недвецька

Немає коментарів:

Дописати коментар