неділя, 15 вересня 2019 р.

КОЛИ ДИТИНА НЕ ВПЕВНЕНА У СОБІ


ЩО РОБИТИ? 


Нерідко діти не лише молодшого шкільного віку, а й старшокласники бувають украй невпевненими в собі. Що ж варто зробити для розвитку впевненості у собі? Батькам потрібно...
...проявляти любов до дитини. Вона повинна знати, що її люблять і приймають, незалежно від сильних сторін чи недоліків. Безумовна любов це основа для того, щоб малюк зміг вирости впевненою у собі людиною. І головне поважайте свою дитину як особистість.
...заохочувати й розвивати здібності. Визна­чте, в чому талановита ваша дитина, і розви­вайте ці здібності. Якщо вона любить малювати запишіть у художню школу. Якщо подобається якийсь вид спорту віддайте у відповідну сек­цію. Розвиток здібностей і талантів чудово допо­магає зміцнити впевненість у собі.
...додати дитині відповідальності. Для цього потрібно давати їй невеликі завдання, які вона точно зможе виконати. Усвідомлення того, що дитина здатна виконати щось самостійно, може привести її в захват. Найкраще доручати прості домашні справи. Не забувайте похвалити, коли малюк усе зробить.
...хвалити дитину, коли вона цього заслуговує. Зрозуміло, не варто хвалити за кожну дрібницю, але якщо вона доклала зусиль і впоралась із за­вданням похваліть обов'язково!
...бути взірцем для наслідування. Пам'ятайте, що діти роблять так, як ви робите, а не так, як ви говорите. Розберіться зі своїми проблемами, із самооцінкою і впевненістю в собі та станьте для дитини хорошим прикладом для наслідування.
...дозволити дитині самій приймати рішення. Прийняття рішень важлива життєва навичка, яку дитина повинна освоїти, щоб набути впевненості в собі. Прийняття рішень надихає дитину, тому що вона бачить різні можливості і може вибирати те, що найбільше підходить. Але поки зрілість ще не настала, дитина навряд чи знає, як приймати рішення.
Щоб допомогти навчитися приймати рішення, спочатку запропонуйте їй два варіанти на вибір. Наприклад, шестирічній доньці дозвольте вибрати, що одягти у школу.
...ставити перед дитиною реальну мету. Якщо ви хочете, щоб ваша дитина домоглася життєво­го успіху і виросла здоровою й упевненою в собі, ставте їй реальну мету, яка відповідає її віку.
...навчити дитину приймати власні поразки. Як і всі люди, ваш син чи донька час від часу буде зазнавати невдач, відчувати біль і розчарування. І це нормально. Навчіть дитину бути емоційно гнучкою і спокійно приймати перемоги й поразки. Скажіть, що іноді поразка це нормально, і наступного разу вона зможе виграти, якщо постарається . Дитина здатна вчитися на своїх помилках і виправляти їх у майбутньому. Суть у тому, щоб пояснити, що невдачі це природно, і після них завжди можна знайти спосіб досягти успіху.

При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Батьки і діти»
Завідуюча бібліотекою-філією №13                      Г. Недвецька


Немає коментарів:

Дописати коментар