пʼятниця, 9 жовтня 2020 р.

Чи зігріють українців ціни на тепло?

Якими можуть бути тарифи на гарячу воду й опалення у новому сезоні.

3 15 жовтня в Україні офіційно стартує опалю­вальний сезон. Чи не кожного споживача цікавить, що ж буде з цінами на тепло, адже навесні-влітку вартість блакитного палива була рекордно низькою. Чи вплине це позитивно на тарифи?

Ще у квітні Кабмін продовжив покладання на "Нафтогаз" спеціаль­них зобов'язань з про­дажу природного газу за пільговими цінами ви­робникам теплової енер­гії до 1 травня 2021 року,

Водночас у червні уряд прийняв зміни до поряд­ку формування тарифів на теплову енергію і по­стачання гарячої води, якими передбачив, що у структуру тарифів під­приємства теплокомуненерго закладатимуть середню вартість газу за минулий опалювальний сезон – це в середньо­му 4241 грн (без ПДВ) за тисячу кубометрів. Тому платіжки на опалення та гарячу воду будуть при­близно на рівні минуло­го опалювального сезону.

Тобто суттєвого зниження цих тарифів очікувати не варто?

Навпаки – більшість підприємств теплокомуненерго, які підпорядковані органам місцевого самоврядуван­ня, ініціювали зростання тарифів на показник інф­ляції, який минулого ро­ку становив 4,1%. Ок­рім того, з вересня зрос­ла мінімальна зарплата до 5000 гривень, а з січ­ня вона підвищиться до 6000 гривень. Це ще один аргумент для збільшення тарифів.

Змен­шення тарифів на тепло і гарячу воду можливе, як­що суттєво впаде потреба у природному газі. Це можливе за умови теплої зими. Але є одна велика проблема – заборгованість споживачів та ви­робників теплокомун­енерго перед "Нафтогазом", яка на сьогодні ста­новить 67,5 млрд грн. Головне питання для всіх ТКЕ сьогодні – де взяти гроші на її погашення.

А от населення платить за комірне менш-більш справно – зазвичай цього не роблять ли­ше 5% споживачів.

При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Експрес».

Завідуюча бібліотекою-філією №13                     Г. Недвецька

 

Немає коментарів:

Дописати коментар