середа, 15 листопада 2023 р.

 

ОБІЙМИ ВЧАТЬ ЛЮБИТИ

Існує цілий розділ у клінічній психології, присвячений вивченню обіймів. Лікарі провідних університетів сві­ту проводять дослідження, як на нас впливають тілес­ні контакти.

Під час одного з них з'ясувало­ся, що під час обіймів у крові збільшується рівень гормону окситоцину, який бореться з депре­сією та почуттям самотності.

З іншого боку, він знижує арте­ріальний тиск, отже — і ризик сер­цевих захворювань. При цьому у жінок тиск знижується більшою мірою, ніж у чоловіків. За словами дослідників, захисні властивості обіймів можуть стати справжнім порятунком для багатьох жінок, які страждають на хвороби серця.

Після обіймів у представників обох статей спостерігається під­вищений рівень гормону — бор­ця зі стресом. Особливо високий цей рівень у палко закоханих. Обійми символізують підтримку з боку партнера, і чим вона надій­ніша, тим нижчий рівень «гормо­ну стресу».

Інші дослідження показують, що коли ми обіймаємося, мозок виробляє більше ендорфінів — морфіноподібних речовин, які знижують біль, викликають від­чуття радості та ейфорії. Багато пар визнають, що потребують обіймів, як наркотиків, особливо, коли їм погано. І вони не поми­ляються: з фізіологічного погляду обійми — природні вбивці болю.

Ну і, нарешті, обійми вчать любити. Психологи стверджують, що діти, які виросли до 7 років без обіймів, можуть виявитися нездатними любити інших. З них частіше виростають схильні до антигромадських вчинків та пато­логічно непристосовані до життя люди. Дослідження, проведене нейропсихологом Дж. Пріскотом, переконливо свідчить про, що діти, яких не тримали на руках і про яких не дбали, мають дуже великий шанс вирости вбивцями.

Любителі цілуватися стійкі до стресів, у них міцна нервова си­стема. Такі люди впевнені у своїх силах, швидше домагаються про­фесійних та особистих успіхів, оптимістично дивляться у май­бутнє. Поцілунки виліковують від хандри та захищають від пародон­тозу, оскільки ясна постійно маса­жуються.

Три двадцятисекундні поцілун­ки здатні підняти настрій на весь день і придушити гормони стресу, які провокують високий тиск та викликають безсоння.

А канадські дослідники ствер­джують: люди, які активно цілу­ються протягом усього життя, повільніше старіють і живуть на 5 років довше!

ГЕНДЕРНІ ВІДМІННОСТІ

Опитування 1269 чоловіків і жі­нок показало, що потреба в обій­мах у них різниться. Для чолові­ків обійми (у порядку спадання): створюють відчуття тепла; дають почуття захищеності; виступають у ролі заспокійливого; показують, що вони мають справжнього дру­га; змушують почуватися коханим; дозволяють відчувати запах коха­ної; приносять задоволення.

Жінки люблять обійматися, бо обійми: змушують відчути себе коханою; дають відчуття зв'язку та близькості один з одним; дають почуття захищеності; це психоло­гічна підтримка, схожа на терапію; дають відчуття тепла; дозволяють поділитися почуттями, коли пога­но чи коли добре; заставляють від­чути, що в неї все добре; це при­ємні тілесні контакти; дозволяють відчути себе необхідною.

ГІМНАСТИКА ДЛЯ ОБЛИЧЧЯ

Давньогрецький філософ Пла­тон назвав поцілунок «обміном між двома душами». Сьогодні де­які медики називають поцілунок свого роду гімнастикою, у якій беруть участь понад 30 різних м'я­зів. Дослідження підтверджують, що ті, хто часто цілується, рідше страждають на захворювання шлунка, жовчного міхура, систе­ми кровообігу, а крім того, краще сплять.

Поцілунки перешкоджають утворенню зморшок, тому що тренують м'язи обличчя краще за будь-який масаж. Під час по­цілунків пришвидшується пульс, активізується кровообіг. При цьо­му витрачаються калорії. Трихви­линний поцілунок — і 12 ккал як не було!

Любителі цілуватися стійкі до стресів, у них міцна нервова си-стема. Такі люди впевненіші у своїх силах, швидше домагаються про­фесійних та особистих успіхів, оптимістично дивляться у майбутнє. Поцілунки виліковують від хандри та захищають від пародон­тозу, оскільки ясна постійно маса­жуються.

Три двадцятисекундні поцілун­ки здатні підняти настрій на весь день і придушити гормони стресу, які провокують високий тиск та викликають безсоння.

А канадські дослідники ствер­джують: люди, які активно цілу­ються протягом усього життя, повільніше старіють і живуть на 5 років довше!

 

Отож цілуйтеся на здоров’я!!!

 

Джерело: газета «Сучасне життя» №45(976)08.11.2023

Підготувала зав. бібліотеки-філії №13         А. Панасюк

 

Немає коментарів:

Дописати коментар