вівторок, 5 липня 2016 р.

В бібліотеку за корисними порадами.



В бібліотеку за корисними порадами.

В 2016 році бібліотека-філія №13 отримала багато цікавої та пізнавальної літератури різного напрямку.
Завітайте до бібліотеки та отримайте необхідну книгу. Скористайтеся можливістю отримати корисні поради від бібліотекарів під час відпусток та літнього відпочинку. Використайте вільний час для того, щоб зробити свою оселю чистою та затишною.
Шпалери або фар­бування: кому що краще.

Клеїти шпалери або фар­бувати? Таке питання вини­кає у кожного, хто розпочинає в будинку косметичний ре­монт. Що з цього простіше, екологічніше, дешевше і, врешті-решт, найкраще са­ме для вас?
Відразу зауважимо: витра­ти на матеріали, наприклад, якісну латексну фарбу і прак­тичні, привабливі на вигляд шпалери приблизно однако­ві. А ось інші фактори вимага­ють ретельного аналізу.
СТАН СТІН І НАЯВНІСТЬ ПОМІЧНИКІВ
Стіни під фарбування необ­хідно ідеально вирівняти і проштукатурити. Тріщини і виїмки необхідно закладати гіпсом, акриловою шпаклів­кою або спеціальним розчи­ном. До того ж потрібно вра­хувати, що на шорстку по­верхню фарба ляже нерівно­мірно, а з часом почне тріска­тися і відшаровуватися. Тому, якщо стіни неідеальні і особ­ливого досвіду ремонтних ро­біт у вас немає, а бюджет доз­воляє робити «косметику» тільки самостійно, без залу­чення професіоналів, краще обрати шпалери.
Якщо ж стіни – у чудовому стані і не потребують спеці­альної підготовки, фарбуван­ня обійдеться дешевше.
Умовні позначення розкажуть про особливості шпалер.


БАЖАННЯ ЗМІН АБО НЕОБХІДНІСТЬ
Якщо ви звикли оновлюва­ти інтер'єр досить часто, пи­тання – тільки у ваших пере­вагах, і тут не багато важить, чи це будуть шпалери або фарбування стін. Якщо хоче­те зробити ремонт – і забути про цю життєву необхідність років на 10, вибирайте фар­бування. При правильному догляді і вдало підібраній фарбі ваш будинок пристой­но виглядатиме впродовж усього цього терміну.
Враховуйте також вологість стін. Якщо в будинку вона підвищена, то ваш варіант – тільки фарбування. Шпалери ідуть зморшками, відклею­ються і змінюють відтінок.
Якщо ж вам необхідно збільшити тепло- і звукоізо­ляцію, то помічниками в цьо­му стануть текстильні шпале­ри. До слова, перед їх наклею­ванням, так само, як і перед фарбуванням, необхідно ви­рівняти стіни.
А ось якщо в квартирі є ма­ленькі діти і тварини, більш раціональне рішення – це знову-таки фарбування. За­бруднену ділянку стіни про­стіше відмити і, в крайньому випадку, пофарбувати зано­во, та й помітно це буде мен­ше, ніж через півтора-два ро­ки після ремонту замінити одне з полотен шпалер.
ЕКОЛОГІЯ ТА РЕАЛЬНІСТЬ
Якщо йдеться про еколо­гічну чистоту, то тут пальму першості все ще тримають шпалери. Екологічними і безпечними для здоров'я є добре відомі паперові, флізелінові, склоткані та рідкі шпалери. Популярні вініло­ві, які начебто мають безліч переваг порівняно з паперо­вими – багатофункціональ­ні, довговічні тощо, – виго­товляють із полівінілхлори­ду. Тож, якщо на рулонах немає позначки щодо еколо­гічної безпеки, такі шпале­ри краще залишити в мага­зині.
Умовні позначення розкажуть про види фарб.


Водночас, якщо говорити про паро проникність, тобто про те, що фарба має «диха­ти», то водорозчинні, силіко­нові і, звичайно, сучасні та дорогі екофарби, при вироб­ництві яких не використову­ються шкідливі речовини, цій умові відповідають.

Завідуюча бібліотекою-філією №13       Г.Недвецька

Немає коментарів:

Дописати коментар