пʼятниця, 9 березня 2018 р.

Не викидайте мандаринові кірки!



Мандарини не тільки гарні, смачні, ароматні, але ще й дуже корисні.


В одному мандарині – 26 мг кальцію й 12 мг фосфору, що зміцнюють кістки і зуби, а також 8 мг магнію, що знімає нервову напругу. Учені встановили, що цей фрукт на 9% знижує ризик розвитку рака печінки, вірусного гепатиту, діа­бету, а також серйозних патологій кровоносної системи.
Маленьке жовтогаряче сонце піднімає настрій і своїм виглядом, і цвітом, і ароматом -веселим, теплим, солодким. А цілющі власти­вості ефірної олії мандарина неймовірно великі. Олія має антисептичну тонізуючу дію, заспо­коює і зм'якшує дратівливість, виявляє легку снодійну дію. Крім цього, вона знижує кров'я­ний тиск при гіпертонії, оптимізує циркуляцію крові в тканинах, сприяє повноцінному трав­ленню, перешкоджає накопиченню зайвої ваги, підвищує опірність і захисні властивості орган­ізму, усуває процеси бродіння та гниття в ки­шечнику. При вдиханні аромату відновлюють­ся енергетичні резерви організму, слабість і утому як рукою знімає, поліпшуються обмін речовин і травлення.
У мандаринах не буває нітратів, зате вони наповнені вітамінами С, 0 і вітаміном К, відпо­відальним за еластичність кровоносних судин. Мандарини поліпшують обмін речовин, виво­дять зайву рідину, змушують згоряти жир, при цьому самі є низькокалорійними продуктами: в 100 г м'якоті в середньому міститься 42 ккал – не більше чим в огірку!
3-4 мандарини на день стануть бар'єром від застуди і грипу. Вони багаті біофлавоноїдами, що сприяють засвоєнню аскорбінової кислоти.
3-5 мандаринів на день – відмінна профілак­тика кишкових інфекцій, харчових отруєнь і нетравлення шлунка. При захворюваннях шлунково-кишкового тракту, що супроводжу­ються поносами, дуже корисні свіжі мандари­ни і сік. 10-20 крапель гіркої настоянки з ман­даринової шкірки за 15-30 хвилин до їжі підви­щують апетит і поліпшують травлення.
Настої та відвари із сухої шкірки на воді (1:10) виявляють відхаркувальну дію при брон­хітах і трахеїтах. Для очищення легенів від слизу рекомендується щоранку випивати по склянці мандаринового соку. Сік мандарина добре вгамовує спрагу при високій темпера­турі.
З ст. л. сухих кірок мандаринів залийте 2 скл. окропу, настоюйте 2 години, процідіть, додай­те 2 ст. л. меду. Пийте теплим по півсклянки 4 рази на день при застуді, бронхіті.
100 г кірок мандарина і 20 г кореня солодцю ретельно подрібніть, залийте 2 скл. води, ЗО хвилин кип'ятіть на повільному вогні, процідіть, поділіть рідину на 2 частини і випивайте вранці і ввечері. Відвар має протизапальну дію, до­помагає, зокрема, при маститі.
Відвар зі шкірки мандаринів сприяє знижен­ню рівня цукру в крові. Шкірку 3 плодів кип'я­тять 10 хвилин в 1 л води. Відвар потрібно три­мати в холодильнику непроцідженим і приймати щодня. Свіжий сік убиває деякі грибки – слід багаторазово втирати в уражені ділянки сік із часточки або шкірки.
ЖОВТОГАРЯЧА КРАСА
У косметиці використовують сік, м'якоть і шкірку плодів мандарина для готування пре­паратів для сухої, рідше – для нормальної і жирної шкіри.
Лосьон для жирної шкіри. Мандарин разом зі шкіркою натирають на тертці, додають 1/2 скл. горілки, настоюють у темному місці 1 тиж­день, проціджують. При нормальній шкірі до цього лосьону додають 2-3 ст. л. кип'яченої води й 1 ч. л. гліцерину.
Сік для будь-якої шкіри. Вату змочують у соку, віджатому з очищеного від шкірки ман­дарина, і протирають шкіру обличчя або змо­чують у соку мандарина серветку з декількох шарів марлі і накладають її на обличчя та шию на 15-20 хвилин. Потім шкіру протирають во­логим, а потім сухим ватяним тампоном. Курс лікування 15-20 масок, по 2-3 на тиждень.
Цитрусова вода, що омолоджує, для будь-якої шкіри. Стягує пори. Для готування шкірку мандарина заливають у порцеляновому посуді холодною кип'яченою водою, у воді шкірку розрізають на дрібні шматочки, настоюють 1 добу, проціджують. Обличчя цим настоєм про­тирають або обполіскують зранку і ввечері.
Маска для сухої і нормальної шкіри. 2-3 рази на тиждень накладають на обличчя на 15-20 хвилин кашку з м'якоті плодів. Курс лікування 20 процедур. Кашку бажано змішати з медом, свіжою сметаною або з 1 яєчним жовтком.
Освіжаюча маска з кірок. Кірки мандаринів, попередньо добре підсушені, подрібніть у блендері. Потім 1 ч. л. мандаринового порош­ку змішайте з 1 ч. л. яєчного жовтка й 1 ч. л. сметани. Маску нанесіть на обличчя та шию на 20 хвилин. Потім змийте теплою водою.
Живильна маска для волосся. Сік 2 манда­ринів, 10 крапель олії меліси, 1 ст. л. гірчиці. Усі компоненти змішайте й нанесіть на жирне волосся по всій довжині. Через 20 хвилин ви­мийте голову шампунем. Вітамін С і аскорбі­нова кислота, що містяться в мандаринах, живлять і воложать волосся. Масло меліси та гірчиця нормалізують секрецію сальних залоз, допомагають усунути лупу. Гірчиця є природ­ним антисептиком, усмоктує жир зі шкіри го­лови.

При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Актуально для Подолян»
 Завідуюча бібліотекою-філією №13                      Г. Недвецька

Немає коментарів:

Дописати коментар