четвер, 8 листопада 2018 р.

Свято рідної мови


 «Квітни, мово, наша рідна»


9 листопада у день Преподобного Нестора-Літописця ми відзначаємо День української писемності та мови. Це свято вшановує вся наша держава. Бо мова – життя духовного основа. Суспільство не може існувати без мови – засобу спілкування між людьми, засобу вираження думки і передачі досвіду сучасникам і наступ­ним поколінням.
Наше свято сьогодні незвичайне – це слово про слово, а конкретно – про слово української мови, що є неоціненним скарбом нашої молодої держави – України. Слово має велику магічну та рушійну силу: «Вітер гори руйнує, а слово народи підіймає». Історія не знає жодного народу, який би не користувався мовою, не спілкувався нею. З розвитком суспільства розвивається і мова, її словниковий запас, писемність народів.
Мова – це великий дар природи. У світі налічується близько 3 тисяч мов. І у кожного народу вона своя. І серед них – ніби запашна квітка в чудовому букеті – українська мова. Наш народ створював свою мову віками. Її багатство і краса, витонченість і мелодійність визнано світом.
Опановувати мову людина починає з дня народження. Спочатку – прислухаючись до слів матері, рідних, згодом – вимовляючи звуки, склади, слова. Протягом життя – змал­ку і до останнього подиху – людину супрово­джує мова.
Українська мова милозвучна й співуча. Недарма її називають солов’їною.
8 листопада 2018 року працівники бібліотеки-філії №13 знову пригорнули увагу дітей 5-ого та 6-ого класів ЗОШ№14 до краси і величі нашої рідної української мови та провели свято рідної мови: «Квітни мово, наша рідна» (Класні керівники: Сіпова Олена Вікторівна та Полюк Людмила Василівна). Присутні  з увагою переглядали слайди презентації, прослуховували українські пісні та разом співали. Яскраве оформлення  книжкової виставки: «Квітни, мово, зірницями слова» додало учасникам гарного настрою. Протягом заходу звучали цікаві факти про історію розвитку української писемності та мови, українські пісні, вірші, байки.









Ми любимо свою мову та пишаємось нею!
Г.Недвецька, завідуюча бібліотекою-філією №13

Немає коментарів:

Дописати коментар