вівторок, 21 січня 2020 р.

Дитина потайки бере гроші


Що робити і чому так сталося? 

Коли батьки дізнаються про те, що їхнє чадо потайки бере у них гроші, вони обурюються і впадають у стан безви­ході.

  Са­мим розібратися в ситуації буває дуже складно, і тому тата-мами можуть звернутися по допомогу до психолога.
Причин крадіжки грошей безліч. Насамперед більшість підлітків крадуть тому, що не бачать особливої різниці між поняттями «моє» і «бать­ківське». Вони ніколи не мали власного про­стору і особистісних кордонів та не розуміють, чому не можна посягати на «межі» батьків.
Якщо батьки завжди могли залізти в кишеню до дити­ни, перевірити її речі, зайти в кімнату без сту­ку, витрусити висувні ящики, насварити, що не прибрано, – словом, всіляко порушувати межі дитини, і вона буде чинити так само. Підліток міркує так: «Якщо моє це загальне, то батьків­ське – це теж загальне». Приблизно у три роки в дитини відбувається формування понять «моє» і «твоє». У цей момент вона усвідомлює, що має маленький власний простір, на який інші повинні зважити. І якщо в цей момент батьки не зуміли закріпити ці поняття й не навчилися корек­тно ставитися до особистісного простору дитини, то й вона не навчиться поважати особистий простір батьків. Підліток не зро­зуміє, чому йому не можна брати гроші або речі у мами чи тата, якщо вони беруть без дозволу у нього все, що хочуть. Цей аспект виховання дуже важливий, оскільки у наш час велика увага приділяється формуван­ню індивідуальності дитини. Якщо навчити її розуміти і цінувати свою власність, то вона буде з повагою ставитися до чужого.
Однак буває, що крадіжка є протестом. Красти гроші у батьків можуть і діти із за­безпечених сімей, які ні в чому не мають потреби. Батьки купують їм усе, що вони хочуть. Але при цьому підлітки відчувають себе самотніми, обділеними батьківською увагою.  Тата-мами  повністю поглинені власними турботами і ніколи не цікавлять­ся, чим живе рідне чадо, що його хвилює. І тоді підліток починає у них красти гроші, щоб еле­ментарно привернути до себе увагу.

При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Батьки і діти».
Завідуюча бібліотекою-філією №13                     Г. Недвецька

Немає коментарів:

Дописати коментар