вівторок, 28 січня 2020 р.

Цікаве про пенсії


ЯК ОТРИМАТИ ПЕНСІЮ, КОЛИ ВІДСУТНІ ДОКУМЕНТИ


Із 2004 року пенсії в Украї­ні нараховуються на основі «страхового стажу» – щомі­сячного обов'язкового внеску до Пенсійного фонду, який ви­раховується із заробітної пла­ти. Крім страхового, існує та­кож трудовий, або загальний, стаж, який можна підтвердити записами у трудовій книжці.
Підтвердити наявність стажу мож­на за записами у трудовій книжці до 1 липня 2000 року. У період з 1 липня 2000 року до 1 січня 2004-го розра­хунок пенсійного стажу здійснюється суто за даними персонального облі­ку у Пенсійному фонді.
У 2004 році після введення понят­тя «страховий стаж» перестали вра­ховувати, скільки людина фактично працювала. З цього часу має зна­чення лише період, протягом якого і скільки сплачував роботодавець за неї в Пенсійний фонд. Водночас тру­довий стаж, набутий до січня 2004-го, автоматично прирівнюється до страхового стажу.
У випадку, якщо трудову книжку загублено, можна звернутися на під­приємство по довідку. Згідно з інфор­мацією ПФУ стаж можна підтвердити довідкою з підприємств, установ і організацій, де людина працювала. Зберігання документів входить в обов'язки підприємства. Проте якщо підприємство ліквідоване, всі доку­менти передаються в держархів, де зберігаються протягом 75 років і куди можна звернутися у разі потреби.

При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Батьки і діти».
Завідуюча бібліотекою-філією №13                     Г. Недвецька

Немає коментарів:

Дописати коментар