четвер, 23 січня 2020 р.

ЧОМУ ПІДЛІТКИ ПОЧИНАЮТЬ ПАЛИТИ


ЯК ЦЬОМУ ЗАПОБІГТИ?


Україна належить до країн Європи з високим рівнем поширення цієї шкідливої звички, особли­во серед молоді. На жаль, за рівнем поширення куріння Україна на сьомому місці з кінця серед 132 країн світу. У нас зараз курить десята час­тина жінок, більше як половина всіх чоловіків, 53 % старшокласників! Встановлено, що більшість (90%) людей починають палити у молодо­му віці. Саме курці, які познайомилися з цигаркою до 18 років, не можуть самостійно «роз­лучитися» з нею до кінця життя. Молоді люди впевнені, що кинути палити лег­ко.
 Проте далеко не всім із них вдається позбутися нікотинової за­лежності.
Причини, з яких діти починають курити, різноманітні, і якщо це сталося з вашим си­ном чи донькою, скоріше за все, на них мо­гло вплинули ось що.
1. Середовище дуже важливе для дорослі­шання. У перехідному віці змінюються пріори­тети, кумири, значення набувають інші цінності. Припустимо, в оточенні з'явилися друзі, які наба­гато старші (в підлітковому віці помітна різниця навіть один рік, не кажучи вже про 3 - 4). Хлопці та дівчата у 15 - 16 років часто на вигляд старші і можуть, на жаль, легко купити цигарки. Дитина в 12 - 13 років намагається копіювати різну по­ведінку попри заборону і небезпеку якихось мо­ментів наслідування.
2. Намагання здаватися дорослішими ще один привід узяти цигарку. Підліткам складно конкурувати з дорослими в освіченості, інтелекті,
вчинках. Найпро­стіший та найлег­ший спосіб мати доросліший вигляд почати курити.
3. У різних мо­лодіжних компаніях паління атрибут повноцінного імі­джу. Цим проявля­ється протест про­ти думок та порад дорослих. Зробити щось заборонене приємно вже тіль­ки з цієї причини, а про шкоду та мож­ливу залежність за­думуватися складно. Трапляється, що підлітки з оточення тиснуть на однолітка: якщо не палиш ти слабак, ти не з нами.
4. Нерідко підлітки починають палити просто з цікавості. Що це? Які відчуття? Чому не мож­на цього робити? Свої відповіді на ці запитання вони знаходять тільки під час затяжки.
5. З'являються перші серйозні стреси: за­коханість, складні завдання, відповідальність, обов'язки. На прикладі старших (особливо якщо хтось палить у сім'ї) підлітки дізнаються, що за допомогою цигарки дорослі намагаються заспо­коїтись, і теж застосовують цей спосіб.

При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Батьки і діти».
Завідуюча бібліотекою-філією №13                     Г. Недвецька

Немає коментарів:

Дописати коментар