четвер, 6 лютого 2020 р.

Корисні поради: не все так просто


Зимова обрізка дерев


Декілька основних правил, які має знати кожен садівник
Господарі вже поча­ли обрізати дерева в саду. Хоча за­звичай це роблять наприкінці лютого. Та чи не нашкодить така завчасна об­різка сухого гілля деревам?
Із обрізкою дерев краще не поспішати. Адже для свіжих зрізів дуже небез­печні сильні морози (які все ж ще можуть наста­ти, адже на календарі – зима) і висока вологість повітря. Тоді на місцях видалення утворюють­ся тріщини, вони погано заживають, крім того, іс­нує великий ризик зара­ження дерева грибкови­ми хворобами. А це може призвести до повної його загибелі.
Тож коли ж проводити обрізку?
Найкраще робити це на початку весни або ж наприкінці лютого, до появи бруньок. З од­ного боку, у березні де­рево ще спить і сокорух у гілках не такий інтен­сивний, тож воно легко переживе обрізку, а з ін­шого – самі зрізи зажи­вуть швидше. Під сон­цем зрізи затягнуться за дві години.
Насамперед під час обрізки потріб­но видаляти всі хво­рі та сухі гілки. Також періодично варто поз­буватися старих п'яти-, шестирічних гілок, во­ни дають менше пло­дів і деформують кро­ну. Зрізати їх можна повністю або частко­во, даючи більше про­стору бічним гілкам. У жодному разі не варто видаляти однорічний приріст.
Додатково обробляти місця зрізів не потріб­но. Але після всієї обріз­ки варто повністю окро­пити сад розчином мід­ного купоросу. Це фунгі­цид, який має широкий спектр дії та захищає дерева від багатьох хво­роб.
Що ще потрібно врахувати під час об­різки дерев?
Якщо ви хочете що­року отримувати гар­ний врожай, то потрібно слідкувати за тим, щоб дерево не росло надто високим. Три метри – оптимальна висота. Це зручно для збору вро­жаю.
Також потрібно слід­кувати за тим, щоб на дереві був один цент­ральний провідник. Тобто одна головна гіл­ка, а не дві-три. Якщо провідників буде бага­то, то під вагою плодів ці великі гілки можуть легко ламатися.

При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Експрес».
Завідуюча бібліотекою-філією №13                     Г. Недвецька

Немає коментарів:

Дописати коментар