субота, 15 лютого 2020 р.

Корисні поради: без солодкого можна обійтися?


Чому дітям не варто давати багато солодощів

 Надмір солодощів не бажаний для ді­тей, переконані медики. Вони застері­гають, що дитячий організм може не впоратися з «навалою» глюкози. Мож­ливий наслідок – збої в роботі печінки та ослаблення імунітету.
Чому не варто давати дітям багато цукерок?
Цукерки – це насамперед прості вуглеводи. Вони швидко засвоюються, при цьому так само швидко підвищуючи рівень цукру у крові. Швидкі вуглеводи потрібні організму, але їх має бути не­багато. Для дорослої людини вони можуть ста­новити 10% загальної кількості усіх нутрієнтів, що надходять, для дитини - 5%.
Якщо кількість швидких вуглеводів постійно більша, це загрожує розвитком алергії, ожирін­ня, карієсу, цукрового діабету. Надмір солодкого призводить до проблем у роботі печінки, згубно впливає на здорову кишкову мікрофлору, а звід­си – ослаблення імунітету, адже формується він, зокрема, і в кишківнику. Діти, які їдять забагато солодкого, хворіють частіше.
З якого віку і скільки солодощів можна да­вати дітям?
У раціоні дітей до 3 років солодощі взагалі зайві. Для старших головне – дозування. 1-2 кубики шоколаду (краще чорного, ніж молочно­го), 1-2 шоколадні цукерки на день – цього ціл­ком достатньо, щоб дитина відчула задоволен­ня, а організм поповнився глюкозою.
А взагалі без солодкого можна обійтися?
Глюкоза відіграє в організмі роль пального, без якого не працюватимуть м'язи та мозок, не виникатимуть нервові імпульси. Тобто солодощі нам потрібні. Замість цукерки краще з'їсти якийсь сухофрукт – там глюкоза в концентро­ваній формі плюс вітаміни та мікроелементи, яких нема у цукерках. Чудова альтернатива цу­кру – мед. Лише дві чайні ложки меду на день забезпечать організм необхідним «біологічним пальним».

При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Батьки і діти».
Завідуюча бібліотекою-філією №13                     Г. Недвецька




Немає коментарів:

Дописати коментар