пʼятниця, 16 квітня 2021 р.

Корисні поради

Чи придатне насіння – підкаже запах

Насіння кожного виду овочів має свій термін придат­ності. Так, помідори не втра­чають схожості 5 – 6 років, а деякі і до 10 років сходять. А найшвидше стає непри­датним насіння з ефірними оліями – таке, що має силь­ний аромат. Це петрушка, морква, цибуля-чорнушка, кріп. Воно втрачає схожіть уже за 2 – 3 роки.

Потрібно стараюся щороку онов­лювати запаси насіння цих культур. Втім якщо на­сіння у вас навіть кілька ро­ків полежало, але запаху не втратило, значить, воно ще придатне. Просто потріть таке насіння між пальцями і понюхайте.

Існують культури, які не варто висаджувати зі свіжо­го, зібраного восени насіння. Є така залежність у гарбузо­вих (огірки, дині, гарбузи): що старіше насіння, то біль­ше зав'язі буде на рослині. Воно не втрачає схожості 8 – 10 років. Коли купуєте на­сіння нових сортів гарбузів, завжди залишайте кілька на­сінин, щоб зберегти оригі­нал сорту. Якщо бачите, що від­булося перезапилення (змі­нився колір, смак, форма плодів), то наступного року вже сієте відкладене насіння і не заготовляєте власне з пе­рероджених плодів.

У холоді насінню не місце

Господар не радить збері­гати насіння в холодильни­ку чи неопалюваному при­міщенні, каже, що тоді воно часто втрачає схожість. Тому тримати потрібно насіння тільки в хаті, при кімнатній температурі. Розкладаєте кожен сорт в окре­му торбинку з агроволокна, щоб насіння "дихало".

Із гібридів – лише огірки і капуста

Заготовляєте лише насіння із сортових культур. Адже з гібридів насіння не збереш – воно втрачає вла­стивості материнської рос­лини. Гібриди закуповує щороку.

"Гібридне насіння, уже оброблене і протруєне, на­магаюся закуповувати лише на один рік, бо через рік во­но втрачає схожість, – по­яснює фахівець. – Із гібри­дів берете лише огірки і один з перевірених видів капусти, яка за будь-якої погоди дає прекрасний урожай і голов­ки якої вагою 3 – 5 кг, добре зберігаються аж до липня. Використовуйте її для повторних посівів, висаджуйте на грядку після ран­ньої картоплі, наприкінці червня – на початку липня. Крім цих гібридів, купуйте та­кож насіння тих рослин, які перезапилюються: редиски, моркви, буряку.

Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби радять покупцям при придбанні насіння овочевих, баштанних культур, кормо­вих коренеплодів та садивного матеріалу бага­торічних рослин вимагати від продавця (реалізатора) відомості про товар, який він хоче при­дбати, а саме такі:

• назва підприємства-виробника;

• місцеперебування підприємства-виробника;

• культура;

• сорт (гібрид);

• рік урожаю;

• номер партії;

• схожість насіння;

• чистота насіння;

• вологість;

• походження;

• термін дії сертифіката, на основі яко­го здійснювалась перевірка посівних власти­востей.

Варто знати, що термін дії документів за ре­зультатами визначення посівних властивостей насіння становить 12 місяців, а запакованих в герметичну тару – 24 місяці. Використання та реалізація насіння і садивного матеріалу, які не забезпечені супровідними документами про їх походження та якість, заборонено.

 

При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Порадник господаря».

Завідуюча бібліотекою-філією №13                     Г. Недвецька

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар