субота, 24 квітня 2021 р.

Корисні поради. Ремонт ламінату

Ламінат є чудовим рі­шенням для підлогово­го 

оформлення приміщення. 

Виробники гарантують його високу якість і тривалий час експлуатації. Але з часом на по­верхні ламінованої підлоги мо­жуть утворитися різного роду пошкодження. Через неакуратне використання можуть виникнути плями, подряпини, тріщини та деформації. Для усунення таких неприємностей не обов'язково замінювати панелі покриття, до­сить власноруч відремонтувати пошкоджену ділянку.

• Плями від фруктів, ягід, чаю, кави або крові бажано витерти відразу. Але в разі, якщо плями встигли засохнути, необхідно скористатися спеці­альним розчином для чищення.

• Плями від кольорових олів­ців або косметичних засобів маслянистого походження легко видаляються сухою ганчіркою.

• Плями від фломастерів і фарби усувають універсальним розчинником або ацетоном.

Найчастіший вид пошкоджен­ня – подряпини. Вони виника­ють через наявність на поверхні піску і пилу, а також внаслідок механічного пошкодження.

• Простий спосіб усунення подряпин – застосування вос­кового олівця потрібного від­тінку. Поверхню підлоги перед нанесенням на пошкоджену ділянку необхідно очистити від пилу і бруду.

• При глибоких подряпинах і тріщинах, наприклад, від пере­сування важких предметів, за­стосовують спеціальні замаз­ки, які наносять силіконовим шпателем на Очищену поверх­ню подряпини. Застосування таких замазок відновлює не тільки цілісність дошки, але і захисний шар ламінату.

Причиною підняття ламінатної дошки може служити не­правильний монтаж, коли при укладанні не було залишено зазору між стінами і покриттям. Ця причина усувається змен­шенням ширини крайніх планок на 1-2 см.

При потраплянні на ламінат води може статися здуття по­верхні. Якщо навіть після ви­сихання набряклі дошки не від­новлюють початкового стану, то слід замінити пошкоджену ділянку.

Але не завжди тільки ви­димі недосконалості можуть говорити про недоліки ламіно­ваної підлоги. Психологічним подразником може служити скрип ламінату. Він виникає при помилках в підготовчому процесі укладання. Можливо, підстава під поверхнею покрит­тя має горби, западини або будівельне сміття. Усувають проблему шляхом часткового розбирання ділянки і усунення похибок на базовій підставі. Малий зазор між планками і стіною також може виклика­ти скрип, який можна усунути, підрізавши крайні панелі.

Для запобігання появи по­шкоджень необхідно правиль­но доглядати за ламінованою підлогою. Для цього достатньо негайно витирати пролиту рі­дину, не впускати на підлогу важкі предмети і стежити за чи­стотою покриття, але не вико­ристовувати про цьому мокрих ганчірок. Поверхню можна про­тирати лише злегка вологою тканиною. А у місцях входу до будинку (квартири), де ви роз­зуваєтеся, прийшовши з вулиці, де можливо йде дощ чи сніг, облаштувати інше покриття, найкраще – покласти плитку.

 

При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Діло хозяйське».

Завідуюча бібліотекою-філією №13                     Г. Недвецька

 

 

 


 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар