четвер, 26 серпня 2021 р.

Будьмо здорові

Не іжте кавун до зеленої кірки


 
На всіх прилавках з'явився кавун. У спекоти і дні він вхо­дить до списку найбільш по­пулярних літніх ягід і десертів. Відмінно освіжає і втамовує спрагу. Купуйте кавуни за­раз, коли вони дозрівають природним шляхом і не міс­тять нітратів.

ЯК ВИБРАТИ?

Кавун звичайного сорту не пови­нен важити більше 10 кг – швидше за все, нітратів в ньому набагато більше, ніж корисних речовин, а також менше 6 кг – занадто ма­ленький розмір може свідчити про недозрілість ягоди.

Великі помаранчеві або жовті плями, м'яка кірка, глухий звук при постукуванні, пересушені плодоніжки або хвостик кавуна, або повна їх відсутність – все це означає тільки одне – плід не до­зрів або продавці вміло прихову­ють недоліки неякісного продукту.

КОРИСТЬ

У100 г кавуна – 40 ккал. Містить майже 80 % води і багато пектинів, які виводять токсини з організму. Також у своєму скла­ді має цитрулін, який виводить надлишок молочної кислоти, що накопичується в м'язах під час занять спортом, тож крепатури не буде. У ньому багато анти­оксиданту лікопіну. Цей кароти-ноїдний пігмент знижує рівень «поганого» холестерину, сти­мулює виробництво колагену і запобігає пошкодженню шкіри УФ-променями. А вітаміни С і Р, залізо, калій, магній покращують метаболізм. До слова, на остан­ній мікроелемент ця ягода багата найбільше: всього в 100 г кавуна міститься близько 60 відсотків добової норми магнію.

ПРОТИПОКАЗАННЯ ТА РЕКОМЕНДАЦІЇ

Денний максимум 1 -1,5 кг ка­вуна і то, можливо, раз на тиждень. Бо наїдатися ним надміру  це ве­лике навантаження на нирки. Ре­комендована норма для дорослої людини становить 200-300 г фрук­тів та ягід надень. Не їжте кавун до зеленої кірки: там найбільше нако­пичується нітратів.

Кавун має сечо- та жовчогінний ефект, запобігає утворенню каме­нів у нирках та жовчному міхурі.

Ягоду не можна їсти при діареї, коліті, загостренні хвороб органів травлення, при каменях у нирках, за­хворюваннях передміхурової залози.

Педіатри рекомендують вводити кавун у харчування дітей з 1 року, але не більше, ніж 120 г на день.

Обов'язково включайте кавуни в своє меню правильного харчування.

 

При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Порадниця».

Завідуюча бібліотекою-філією №13                     Г. Недвецька

 

Немає коментарів:

Дописати коментар