вівторок, 15 березня 2022 р.

Мама з дитиною в дорозі: правила безпеки під час війни

Багато жінок з дітьми чи онуками залишили і продовжують залишати свої домівки у пошуках безпечнішого місця в Україні чи за кордоном.

Як убезпечити себе у дорозі?


1. На допомогу прийде правило, яке знає ко­жен, хто хоч раз подорожував літаком: у разі роз­герметизації салону спочатку треба одягнути кис­неву маску на себе, а потім на дитину. Це робиться для того, щоб дорослий вижив і зміг допомогти, адже вижити без підтримки дорослого дітям дуже важко.

2. Дбайте про свої базові потреби в їжі та сні, теплі, пийте нормальну кількість рідини.

3. Не соромтеся просити про допомогу. Звер­тайтеся до волонтерів, до тих, хто вам допомагає з житлом, просто до тих, хто поруч. Чітко озвучуйте свої потреби та потреби дітей.

4. Не ігноруйте проблеми з власним здоров'ям, зокрема, не терпіть головного болю – просіть зне­болювальне.

5. Діставшись до проміжної безпечної території, дайте собі паузу перед наступною дорогою. Поспіть, по можливості приведіть себе до ладу, зв'яжіться з рідними. Тільки тоді плануйте наступні кроки.

6. Подбайте про те, щоб у кишені дитячого одягу була повна інформація про дитину (ім'я, прізвище, рік народження, медичні потреби, ваші контакти та контакти інших близьких людей). Якщо дитині під силу, постарайтеся, щоб вона запам'ята­ла цю інформацію.

7. Намагайтеся постійно перебувати в контакті з дитиною (тримайте за руку, везіть у візку) весь час, поки поруч немає іншого дорослого, якому можна довіряти.

8. Домовтеся з дитиною (якщо це можливо за віком), що вона відразу виконує всі ваші про­хання і тільки потім ставить питання чому і навіщо. Відпрацюйте таку поведінку у грі.

9. Коли ви в безпеці, не забувайте про тілесний контакт та інші способи зняття напруги. Більше обій­майте, гладьте дітей по спинці та голові, цілуйте, за­колисуйте, говоріть ніжні слова, співайте колискові, пробуйте грати в доступні ігри. Не забороняйте ді­тям сміятися, базікати, стрибати, співати, розмов­ляти з іграшками та робити інші звичні ігрові речі.

При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Цікава газета на вихідні».

Бібліотекар бібліотеки-філії№13                    Г. Недвецька

 

Немає коментарів:

Дописати коментар