пʼятниця, 11 березня 2022 р.

Як надати допомогу пораненому

 Практичні знання і чіткі дії - це те, що може врятувати життя

Сьогодення вимагає від кожного українця вміти надавати першу до­помогу при пораненнях. Й нині у ба­гатьох містах проходять навчання з надання домедичної допомоги. На лекціях розповідають, як поводитись під час бомбардувань, обстрілів та до­помогти пораненому. Прак­тичні знання та чіткі дії у потрібний момент можуть врятувати життя. Кровотечі – основна причина загибелі у разі поранення. Вчасна допомога дає можливість пораненому дочекати­ся кваліфікованої допомоги й вряту­вати життя.

Як надати першу допомогу при кровотечах

Залежно від того, яка судина кро­воточить, розрізняють капілярну, ве­нозну та артеріальну кровотечі. При зовнішній капілярній кровотечі кров виділяється рівномірно зі всієї рани, при венозній – витікає рівномірним струменем, має темно-вишневе забар­влення. При артеріальній кровотечі кров має яскраво-червоний колір, ви­кидається сильним струменем.

Зупинка кровотечі:

• Капілярна кровотеча легко зу­пиняється   накладенням звичайної пов'язки на рану. При венозній кро­вотечі надійна тимчасова зупинка кровотечі здійснюється накладенням пов'язки, що здавлює.

• Артеріальну кровотечу необхід­но зупинити негайно, наклавши джгу­ти чи щільну пов'язку та терміново викликати швидку медичну допомогу.

• Для екстреної зупинки артеріаль­ної кровотечі широко застосовується спосіб притиснення артерій. Притис­нути артерію можна великим паль­цем, долонею, кулаком. У цьому ви­падку варто знати, що відпустити затиснуту артерію можна буде лише після транспортування хворого в ста­ціонар.

• Надійно зупиняє кровотечу з ар­терій туге перетягання кінцівки, що забезпечує передавлення всіх судин вище місця поранення. Найлегше це виконується за допомогою спеціаль­ного гумового джгута. Накладання джгута показане лише при сильній артеріальній кровотечі з кінцівки.

Зупинка кровотечі за допомогою джгута:

• Якщо рану видно, джгут слід накладати на 5-7 см вище від рани. Якщо рану не можна візуалізувати, джгут слід накладати якомога висо­ко на плече або стегно. Джгут завжди накладають поверх одягу.

Спочатку джгут необхідно заве­сти під травмовану кінцівку та мак­симально розтягнути.

Першим обертом здійсніть макси­мальне розтягнення джгута. Оберта­ючи джгут навколо травмованої кін­цівки, не послаблюйте тиск.

• Продовжуйте затягувати джгут доти, доки кровотеча не припинить­ся, після чого зробіть 2-3 оберти без тиску та зафіксуйте джгут за допомо­гою стандартних фіксаторів або шля­хом зав'язування вільних кінців.

Перевірте і переконайтеся, що кровотеча не почалася знову і що дис­тальний пульс відсутній. Залишіть папірець з написом часу накладан­ня кровоспинного джгута. За відсут­ності паперу запишіть час накладан­ня джгута на самому джгуті.

Якщо кровоспинний джгут на­кладено правильно, то кровотеча припиняється, дистальний пульс не визначається, а сама кінцівка блідне. При цьому вона не повинна набряка­ти та набувати синюшного відтінку.

При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Сімейна газета».

Бібліотекар бібліотеки-філії№13                    Г. Недвецька

 

Немає коментарів:

Дописати коментар