неділя, 20 березня 2022 р.

Євросоюз ухвалив рішення про надання тимчасового захисту українцям

 Тож тим, хто їде за кордон, рятуючись від війни, не потрібно подаватись на статус біженця


        Від початку військового вторгнення Росії в Україну за кордон, рятуючись від війни, виїхали майже 2 мільйони українців. За даними 00Н, більше половини з них прий­няла Польща, 10% українських біженців поїхали до Угор­щини, трохи менше – до Словаччини. Також приймають українців в Румунії, Німеччині, Італії, Молдові, Великій Британії, Чехії, інших європейських країнах. 

Євросоюз ухвалив рішення про надання тимчасового за­хисту українцям. Про це в марафоні на UА: Перший пові­домила радниця агентства ООН у справах біженців Лідія Кузьменко. За її словами, статус біженця застосовують до людей, яких переслідують індивідуально через соціальну, політичну, расову групу. Це тривала і важка процедура, під час якої перевіряють обставини кожної людини, що по­дає заяву й слід розуміти, що отримавши статус біженця, ви не зможете повернутися в Україну. А якщо повернеть­ся, у вас в майбутньому можуть бути проблеми з поїздками в Євросоюз. Українцям, які втікають від війни, пропону­ють тимчасовий захист, який можливий без статусу біжен­ця. Це дозволяє їм влаштуватися на роботу, користуватися медичними послугами, а дітям відвідувати школу. Тим­часовий захист надається на рік, з подовженням на 6 мі­сяців, а якщо ситуація не покращиться до трьох років.

Чим відрізняється тимчасовий захист від статусу біженця

На визнання статусу біженця можна чекати багато мі­сяців. Натомість статус тимчасового захисту українці, які рятуються від війни, отримують автоматично піс­ля перетину кордону. Після цього вони можуть їхати у будь-яку країну ЄС. Наприклад, де мають родичів чи знайомих.

Тимчасовий захист поширюється на три категорії осіб:

* громадян України, які жили на її території станом на 24 лютого та змушені були залишити свої домівки через вторгнення російських військ;

* людей, які мають політичний притулок в Україні;

* членів сімей перших двох категорій. Це: чоловік/дру­жина та неповнолітні діти, а також інші близькі родичі, якщо вони жили разом і були залежними від людини з перших двох категорій.

Рішенням Ради ЄС не передбачений тимчасовий захист для громадян країн, які не мали посвідки на постійне про­живання в Україні і їхня країна є безпечною. Передусім йдеться про іноземних студентів. У Єврокомісії їм обіця­ють допомогти повернутися додому. Рада ЄС рекоменду­вала надати тимчасовий захист і людям, котрі виїхали з України незадовго до 24 лютого, рятуючись від можливої війни або ж якщо вони були у відпустці чи відрядженні в Євросоюзі. Але це на розсуд національної влади.

Тимчасовий захист надає низку прав: на проживання, доступ до ринку праці, соціальну та медичну допомогу. Під доступом до роботи розуміють не лише можливість працювати, але також займатися підприємництвом, відві­дувати курси підвищення кваліфікації чи здобуття нової професії. А діти, які прибули без батьків або інших ро­дичів, отримують право на опікуна та шкільну освіту. Для того щоб користуватися цими правами, треба звернутися по дозвіл на проживання до органів влади, які займаються питаннями тимчасового захисту. В різних державах це мо­жуть бути різні установи.

При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Сімейна газета».

Бібліотекар бібліотеки-філії№13                    Г. Недвецька

Немає коментарів:

Дописати коментар