пʼятниця, 10 березня 2023 р.

Найчастіші чоловічі емоцій.

                                                 
                                                ЯК КЕРУВАТИ ГНІВОМ?

Гнів – одна з найчастіших людських емоцій. Як правило, ситуація, що викликає гнів, одночасно змушує людину почуватися безпорадною і слабкою. Але сам гнів робить нас, хоч на мить, сильними і впевненими. Тож чи варто з ним боротися?

Гнів – це копія чужої поведінки, отже, від неї можна «відучити», пропону­ючи людині інші зразки для наслідування. Гнів може ви­ступати як миттєва реакція на окрему подію, проте він може виникати і внаслідок цілої низ­ки неприємностей.

Вважається, що пригнічувати гнів не варто, однак, імпульсивність, хоч і може при­нести хвилинне полегшен­ня, все ж викликає негативні наслідки надалі. Щоб уникнути проявів гніву, ми маємо спочат­ку виявити його причини. Вчені виділяють цілу низку факторів, що підсилюють імовірність ви­никнення гніву.

По-перше, коли бачимо, як наші батьки використовують гнів для вирішення різних про­блем, надалі ми можемо засвоїти подібний зразок поведінки.

По-друге, гнів може виникну­ти як реакція на стресовий стан.

По-третє, в стані втоми ми схильні до прояву гніву навіть в разі дрібного конфлікту.

По-четверте, якщо ми протя­гом тривалого часу стримуємо свої емоції, переживаючи те, що відбувається, «всередині себе», найбільш імовірною реакцією на посилення тиску з боку та­кож буде гнів, подібний до пари, що виривається зі скороварки.

В стані гніву людині притаманні різні стилі поведінки.

ПЕРЕВІРТЕ СЕБЕ

Пройшовши невеликий тест, ви зможете самі перевірити, наскільки ви схильні до гніву. Відповідайте «так» або «ні».

·       Оточуючі часто радять вам заспокоїтися.

·       Ви знаходитеся в постійному напруженні.

·       На роботі ви нікому не розповідаєте про свої проблеми.

·       Коли ви засмучені, то намагаєтеся «відгородитися від світу» телевізором, книгою, жур­налом, або просто лягаєте спати.

·       Ви страждаєте на безсоння.

·        Ви випиваєте або палите щодня, щоб розслабитися.

·       Вам постійно здається, що вас не розуміють або не слу­хають.

ПСИХОЛОГІЯ ОСОБИСТОСТІ

·       Оточуючі часто просять вас не кричати на них.

·       Близькі вами люди постійно повторюють, що ви завдаєте їм болю.

·       Друзі не бажають проводи­ти з вами час.

 

Якщо ви дали не більше 2 по­зитивних відповідей – це нор­мальна реакція на ситуацію, що склалася, проте вам пішли б на користь відпочинок і викори­стання різних методів розсла­блення.

Якщо ви дали 3-5 позитив­них відповідей – ви перебуваєте в стані легкого стресу, може ви­являтися схильність до гніву. Вам необхідно дізнатися більше про причини вашого роз­дратування і способи зняття стресу.

Якщо ви дали б і більше ствердних відповідей – ви перебуваєте в стані сильно­го стресу і страждаєте на на­пади гніву. Необхідно викори­стовувати різноманітні методи нейтралізації негативних емоцій, професійну психологічну допо­могу.

Гнів подібний потягу, що мчить вперед без машиніста і ось-ось зійде з рейок. Трохи гніву іноді допомагає спрямува­ти дискусію в позитивне русло. Сильний гнів змушує нас букваль­но кипіти від люті. Ціна гніву, що вийшов з-під контролю, зазвичай завжди висока.

 

При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Сучасне життя».

Бібліотекар бібліотеки-філії №13             Г. Недвецька

 

Немає коментарів:

Дописати коментар