неділя, 12 березня 2023 р.

Корисні поради

                                             ЧОМУ НЕ МОЖНА «ВЧОРАШНІЙ» ЧАЙ?

Чай – один з найпопулярніших напоїв. При цьому йот часто п'ють неправильно. Наприклад, лікарі не рекомендують використовувати вчорашню заварку.

Вечір з чашкою чаю, порція його з ранку – наше життя пов'язане з цим напоєм. При цьо­му лікарі зазначають, що вживати треба лише свіжозаварений напій. А ось від звички заварювати ли­стя і використовувати настій кілька днів, варто відмовитись.

Звичка пити заварений напе­редодні чай притаманна бага­тьом. Здавалося б, що тут такого – міцний настій достатньо налити в невеликій кількості в кухоль і роз­вести гарячою водою. І так повто­рювати можна і завтра. Насправді ж так робити не варто. Правильна схема використання чаю – випили свіжозавареним.

Чай віддає свої корисні властивості лише в перші 10 хви­лин. Якщо ж заварка стоїть добу, то вона стає ґрунтом для розм­ноження патогенів і грибків. Осо­бливо небезпечний алкалоїд гуанін, що несприятливо впливає на нервову систему людини.

Крім цього, важливо правиль­но заварювати чай – від цього за­лежить, буде від нього користь чи шкода. Загалом чай можна назва­ти незамінним напоєм в системі правильного харчування.

ЯК ЗАВАРЮВАТИ?

Дрібниць у цьому питанні немає. Наприклад, вода. Для по­вного розкриття букета чаю во­на має бути не жорсткою. її мож­на пом'якшити, для чого достат­ньо додати пучку цукру, солі й со­ди. Температура води має бути не більше 80 градусів для зеленого, білого і жовтого чаїв. Настоюва­ти не довше хвилини-двох. Чер­воний і чорний чай вимагають 95 градусів для заварювання. А ось улуни і пуери можна залива­ти окропом.

Такий напій позитивно впливає на стан мікрофлори кишечника, сприяє покра­щенню обмінних процесів, нормалізує рівень глюкози. Та­кож чай відрізняється деякими сечогінними властивостями, то­му здатний виводити надлишки рідини, знижуючи ризик набряків. Крім того, чай знижує апетит, то­му чашкою напою можна замінити перекус.

Зелений чай допомагає по­кращити пам'ять і увагу, містить вітамін С, гарно позначається на стані волосся і нігтів. Чор­ний – чудове рішення для підтримки серця і судин. Чер­воний допомагає зміцнювати імунітет. Улун сприяє схуднен­ню і нормалізує метаболізм. Пуер підвищує працездатність і концентрацію уваги, а також допомагає зміцнювати стінки судин, попереджає розвиток тромбів, розщеплює жири і ви­водить токсини.

 

При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Сучасне життя».

Бібліотекар бібліотеки-філії №13             Г. Недвецька

Немає коментарів:

Дописати коментар