вівторок, 14 березня 2023 р.

НЕБЕЗПЕЧНИЙ ГРЕЙПФРУТ?

                                     ЧИМ МОЖЕ БУТИ НЕБЕЗПЕЧНИЙ ГРЕЙПФРУТ?

Декілька десятиліть тому була популярна грейпфрутова дієта, Голлівудські зірки заміняли гібридом апельсина і помело кілька прийомів їжі на тиждень. Звичайно дієта допомагала худнути за рахунок зниження калорійності раціону. Однак тоді ще не було відомо про деякі особливості грейпфрута, які ми сьогодні знаємо. Тож чим може бути небезпечний грейпфрут і кому треба його уникати.

Більше тридцяти років то­му, приблизно тоді, коли дієти на кшталт грейпфрутової були на піку популярності, фар­маколог Девід Бейлі проводив дослідження про вплив алко­голю на дію ліків від високого артеріального тиску за назвою фелодипін.

Сподіваючись замаскувати характерний смак алкоголю для добровольців, Бейлі змішав його з грейпфрутовим соком. На його здивування, рівень фелодипіну в крові різко зріс в усіх, навіть в контрольній групі, яка пила ли­ше грейпфрутовий сік.

Продовжуючи експеримен­ти, Бейлі дійшов висновку, що винен саме сік. Певна речо­вина в грейпфруті порушувала здатність організму розще­плювати фелодипін протягом декількох годин після його при­йому і викликала накопичення препарату в крові. Сік впливав саме на пероральні препарати, що розщеплюються в тонкому кишечнику.

Зазвичай утилізатором розпаду речовин виступає фермент CYP3A4. Він може розщеплювати цілий список потенційно шкідливих хімічних речовин що містяться в їжі іа ліках. Але через сполуку, що міститься в м'якоті й шкірці грейпфрута і споріднених йому цитрусових (помело і севільські апельсини), цей фер­мент «ламається» і не може пра­цювати як завжди.

Виявилося, що навіть поло­вини грейпфрута може бути до­статньо, щоб процес всмокту­вання ліків помітно змінився. В поєднанні з деякими препара­тами для серця грейпфрут мо­же викликати аритмії; з дея­кими антидепресантами – ну­доту, блювання і частішання пульсу. Грейпфрут також мо­же збільшувати рівень холе­стерину в крові при прийомі статинів

Цей фрукт впливає на всмоктування понад 85 ліків. Зокрема це деякі антибіотики, протипухлинні препара­ти, блокатори кальцієвих каналів, антидіабетичні, протигельмінтні та інші пре­парати.

То чи можна їсти грейпфрут? Фахівці поки не мають єдиної думки щодо того, чи шкідливий грейпфрут. В інструкціях до певних ліків є застережен­ня щодо обережності його вживанням, проте загальних рекомендацій у будь-якій країні про те, як бути з цим фруктом, не існує.

Для більшості любителів грейпфрута він таки корис­ний. Вітаміну С в цьому фрукті більше, ніж у лимонах. Вживання м'якоті або соку фрук­та може трохи знизити рівень тригліцеридів і холестерину. Технічно це може відігравати роль у втраті ваги. Невелика порція грейпфрута перед їжею допоможе швидше відчути на­сичення. Однак, це вірно і для будь-якого іншого фрукта або овочів.

Але якщо ви вирішили до­тримуватися грейпфрутової дієти і їсти їх регуляр­но, слід проконсультувати­ся з лікарем у випадку, як­що постійно приймаєте якісь ліки. Якщо ви п'єте ліки час від часу, то розділяйте їх на 7-12 годин з продуктами, що містять грейпфрут або його сік.

 

При підготовці статті був використаний матеріал з газети «Сучасне життя».

Бібліотекар бібліотеки-філії №13             Г. Недвецька

Немає коментарів:

Дописати коментар